Mette Frederiksen har lang snor i asylpolitikken

Selvom Socialdemokratiet har lagt sig på linje med Dansk Folkeparti i udlændingepolitikken, er der kun få kritiske røster i folketingsgruppen. Partiformand Mette Frederiksen behøver foreløbig ikke frygte de fløjkrige, der tidligere har martret partiet

"Selv hos resterne af den tidligere Auken-fløj er der i dag en tilbageholdenhed med at kritisere den hårde udlændingepolitik, og der er tillid til, at Mette Frederiksen bedre end sin forgænger som partiformand kan fastholde de socialdemokratiske værdier gennem den aktuelle flygtningekrise," skriver Kristeligt Dagblads politiske redaktør.
"Selv hos resterne af den tidligere Auken-fløj er der i dag en tilbageholdenhed med at kritisere den hårde udlændingepolitik, og der er tillid til, at Mette Frederiksen bedre end sin forgænger som partiformand kan fastholde de socialdemokratiske værdier gennem den aktuelle flygtningekrise," skriver Kristeligt Dagblads politiske redaktør. . Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Kunne man forestille sig, at en socialdemokratisk partileder for 20-30 år siden havde støttet, at flygtninge skulle vente tre år på at få nære familiemedlemmer hertil? At de selv skulle betale for det, og at flygtninge skulle placeres i særlige ”flygtningelandsbyer”?

Foruden en lang række andre stramninger som dem, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og regeringen er ved at realisere?

I hvert fald ville partiets formand fra 1987 til 1992, Svend Auken, næppe nogensinde have accepteret den slags. Hans hustru fra 1966 til 1993, Bettina Heltberg, har i en klumme i dagbladet Politiken i lørdags lagt kraftig afstand til stramningerne af asylpolitikken. Hun sammenligner befolkningens passivitet med passiviteten over for nazismen i 1930'erne og fortæller, at hun har forladt Socialdemokraterne til fordel for SF.

Det er altid voveligt at trække det såkaldte nazikort, som gør det lettere for den angrebne part at trække på skulderen. Netop sådan har reaktionen også været hos de ledende socialdemokrater på Christiansborg.

Selv hos resterne af den tidligere Auken-fløj er der i dag en tilbageholdenhed med at kritisere den hårde udlændingepolitik, og der er tillid til, at Mette Frederiksen bedre end sin forgænger som partiformand kan fastholde de socialdemokratiske værdier gennem den aktuelle flygtningekrise. Hun får også ros for at have åbnet for intern debat om partilinjen.

Kritikerne ånder desuden lettet op over, at Mette Frederiksen i et interview i Berlingske i søndags angriber de borgerlige for at have skåret kraftigt i udviklingsbistanden og dermed have gjort det sværere at hjælpe i flygtningenes nærområder.

Enkelte socialdemokratiske folketingsmedlemmer har på de seneste gruppemøder talt imod de foreslåede stramninger fra Venstre og Dansk Folkeparti. Der blev opfordret til, at man i det mindste sagde fra over for enkelte forslag, eksempelvis at flygtninge skal vente tre år på en familiesammenføring.

Kritikken på gruppemøderne er kommet fra folketingsmedlemmer som Yildiz Akdogan, Mette Gjerskov og Daniel Toft Jakobsen, men ledelsen har stået fast.

En lidt større gruppe, omkring en halv snes socialdemokratiske folketingsmedlemmer, er nok kritiske over for stramningerne af asylpolitikkken, men de har valgt at holde lav profil. Der er en accept af, at Danmark står i en vanskelig situation med de mange asylsøgere, som kommer til landet, og at velfærden kan komme under et kolossalt pres, hvis der næste år kommer 50.000-100.000 asylsøgere.

Det tal kan man nå frem til, hvis man ganger det aktuelle asylsøgertal på 200 om dagen op til et år. Den fungerende gruppeformand Bjarne Corydon (S) og tidligere justitsminister Morten Bødsskov (S) har brugt det som argument for, at man er nødt til at acceptere alle de stramninger, der er lagt på bordet.

Får man så mange indvandrere, kan man glemme selv nulvækst i det offentlige, for så vil integrationen sluge så mange penge, at man bliver nødt til at spare på velfærden, også under en eventuel socialdemokratisk ledet regering, hedder det.

Hos kritikerne savner man lidt mere af ”tvivlens nådegave” eksempelvis hos Bjarne Corydon, når konsekvenserne af asyltilstrømningen tegnes i så dystre nuancer. Ligesom man peger på, at nogle af forslagene kun har symbolsk betydning.

Ifølge Mette Frederiksen er Danmark i en ekstraordinær situation, og derfor er stramningerne nødvendige. Det budskab går også ind hos store dele af Socialdemokraternes kommunale bagland, hvor man kæmper for at løse udfordringerne med boliger og integrationsprogrammer.

Mere kynisk vurderet risikerer Mette Frederiksen og partiet ikke så meget ved, at nogle partimedlemmer og vælgere forsvinder til SF, Alternativet eller Enhedslisten, hvis den stramme kurs samtidig kan vinde vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti.

Også det perspektiv har givet partiformanden ekstra lang snor til den stramme asylpolitik. Foreløbig behøver hun ikke frygte de fløjkrige om temaet, som tidligere har martret partiet i årevis.