Prøv avisen

Mette Frederiksen indleder nervekrigen

Mette Frederiksen møder pressen foran Landstingsalen inden lørdagens forhandlinger. På en blomsterfrise udenfor står der på væggen meget rammende, "alle vil herrer være, ingen vil sækken bære", malet af Rasmus Larsen med tilnavnet "Den Onde Maler". Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

Der arbejdes på en hensigtserklæring, som skal binde Mette Frederiksen, der går ind i den afgørende fase om at få lov til at danne regering de næste fire år.

Efter en uges forhandlinger er støttepartierne i rød blok nået til den svære del af forhandlingerne.

Den næste tid skal bruges på at nedfælde deres krav på papir, så de kan forsøge at binde Socialdemokratiet til at føre politik, som de hver især kan stå inde for.

Særligt Enhedslisten og De Radikale har modsatrettede ønsker i den økonomiske politik, som den kongelige undersøger, Mette Frederiksen, har udnævnt til at være et af de sværeste emner foruden udlændinge.

- Nu går vi væk fra temadiskussioner og så går vi - for at sige det direkte - til nogle svære spørgsmål, siger hun.

Da Socialdemokratiet vil have en etpartiregering, er det ikke et egentligt regeringsgrundlag, der skal skrives, men snarere en slags hensigtserklæring, hvor kampen komme til at være om formuleringerne.

- Det er ikke et regeringsgrundlag, vi arbejder efter. Det er et papir, som gerne skal udmønte de snakke og drøftelser, vi har. Vi har øvrigt ikke taget endelig stilling til, hvad det er for et papir, vi kommer til at lægge frem, siger Mette Frederiksen.

Enhedslisten har et ufravigeligt krav om, at regeringen ikke skal føre en "asocial økonomisk politik, der øger uligheden og skærer i velfærden" ifølge politisk ordfører Pernille Skipper (EL).

Hun vil forsøge at få de andre partier til at skrive under på, at regeringen forpligter sig på det, mens andre kan have en interesse i at kæmpe for, at der står en vagere formulering.

Anklager om løftebrud var noget, der red den seneste røde regering som en mare blandt andet på grund af formuleringerne i regeringsgrundlaget fra 2011, der blev underskrevet i "Det Sorte Tårn", som pressen døbte forhandlingsstedet på Amager grund af dets udseende.

Dengang var der økonomisk krise, som politikerne skulle forholde sig til, mens det denne gang i grove træk handler om at fordele goderne, samt om der skal laves reformer, der får folk til at arbejde mere, også kaldet øget arbejdsudbud.

Det kolliderer dog til en vis grad med Socialdemokratiets ønske om en ret til tidligere pension for nedslidte, der isoleret set vil mindske arbejdsudbuddet.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell bliver de næste dage afgørende.

- De næste uger bliver meget afgørende. Jeg kan ikke se, at de kan blive færdige lige på en studs.

- Det er et meget stort materiale, der er blevet lagt frem. I løbet af de næste dage vil vi finde ud af, om det er noget, der kører relativt enkelt, eller om det bliver meget svært, siger han.

Der er ikke nogen egentlig deadline, og Mette Frederiksen har understreget, at hun ikke har travlt. Men det vil passe godt at være på plads omkring midten af næste uge. Fredag samles det nye folketing officielt og skal vælge ny formand, hvilket kan indgå i forhandlingerne.

Torsdag og fredag er der rådsmøde i Bruxelles, hvor topposterne i EU-systemet skal besættes. Mette Frederiksen har efter nogen tids tøven givet opbakning til Margrethe Vestager som formand for EU-Kommissionen, hvilket kan blive en imødekommelse til De Radikale.

Alt indgår formentlig i forhandlingerne, som fortsætter søndag.

/ritzau/