Prøv avisen

Mette Frederiksen vil danne regering alene

Her forklarer Mette Frederiksen de fremmødte til grundlovsmødet på Aarø ud for Haderslev, hvorfor hun går efter en etpartiregering ved næste valg. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen vil bryde lang tradition for regeringssamarbejde med Radikale. Det skyldes først og fremmest uenighed om udlændingepolitikken.

Socialdemokratiet har i de seneste mange år været uadskillelige med Radikale Venstre.

Poul Nyrup Rasmussen og Marianne Jelved dannede i otte år makkerpar under skiftende regeringer, og Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager ledede sammen landet i forrige valgperiode.

Men står det til socialdemokraterne, bliver det ikke til et nyt regeringssamarbejde mellem de to partier efter næste valg.

Mette Frederiksen har nemlig i en kronik i Jyllands-Posten bebudet, at man vil søge at danne et etpartiregering.

Årsagen er den, at man er gledet fra hinanden i synet på den udlændingepolitik, der er så central.

På trods af at de øvrige venstrefløjspartier ikke bliver inviteret i regering, forventer Frederiksen dog alligevel at få deres opbakning.

- De Radikale vil gerne satse mere på uddannelse. SF har sat problemer med stress og sårbarhed på den politiske dagsorden.

- Alternativet presser på for en hurtigere grøn omstilling. Og Enhedslisten vil gerne bruge deres mandater til at bekæmpe ulighed.

- Derfor er jeg overbevist om, at De Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten sammen med os gerne vil være med til at sætte en ny retning for Danmark, sagde Frederiksen i sin grundlovstale tirsdag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen betegner Mette Frederiksens udspil som en "taktisk melding".

- Meldingen er, at de kan hoppe og rende alle sammen, hun skal bare have den. Men sådan fungerer demokrati jo ikke.

- Det er en fast dansk tradition, at dem, der støtter statsministeren, selvfølgelig også får en indflydelse, der svarer til deres støtte, siger Løkke.

Han henviser til forløbet efter valget i 2011, hvor Radikale kunne presse Helle Thorning-Schmidt i forbindelse med regeringsdannelsen, fordi man sad med de afgørende mandater.

Og selv om den politiske leder for Radikale, Morten Østergaard, igen kræver indrømmelser for at levere mandater til et parlamentarisk flertal, har han ikke lige så gode kort på hånden som sin forgænger.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Denne gang må vi regne med, at hvis der kommer et rødt flertal, og de Radikale presser, så vil Dansk Folkeparti gå ind og yde passiv eller aktiv støtte til Mette Frederiksen, siger han.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, hilser da også Mette Frederiksens udmelding velkommen.

- Tak for, at hun nu har gjort det klart, at De Radikale ikke igen skal kunne true sig ind i en regering og dermed sikre sig afgørende indflydelse på blandt andet udlændingepolitikken igen i fremtiden, sagde han i sin grundlovstale.

/ritzau/