Mette Frederiksen vil ikke afskaffe flere helligdage

Statsministeren siger på pressemøde, at danskerne ikke behøver at frygte for at få fjernet flere helligdage.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger på et pressemøde under et regeringsseminar, at der ikke skal sløjfes flere fridage.
Statsminister Mette Frederiksen (S) siger på et pressemøde under et regeringsseminar, at der ikke skal sløjfes flere fridage. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

SVM-regeringens beslutning om at afskaffe en helligdag har fyldt meget i det politiske billede, siden det kom frem i regeringsgrundlaget midt i december.

Fredag på et pressemøde i Værløse fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) direkte adspurgt, at regeringen ikke har planer om at fjerne yderligere helligdage end store bededag.

- Vi har ikke nogen planer, hverken aktuelt eller langsigtet, om at afskaffe flere helligdage.

- Vi har kigget på, hvilke greb vi har for strukturelt at styrke vores samfund. Det starter og slutter ved beskæftigelsen. Man kan kun drive et skatteyderbetalt samfund, hvis borgerne går på arbejde.

- Men nej, vi kommer ikke til at afskaffe yderligere helligdage, siger hun.

Finansministeriet har estimeret, at det vil give 3,2 milliarder kroner årligt i statskassen at afskaffe store bededag. Flere økonomer har dog betvivlet det regnestykke.

Ifølge regeringen skal pengene bruges til at finansiere de stigende udgifter til Forsvaret, der er kommet som følge af krigen i Ukraine.

Regeringen har lagt sig ud med fagbevægelsen, biskopperne og de øvrige partier i Folketinget med beslutningen om at afskaffe store bededag.

Fagbevægelsen har oprettet hjemmesiden "Bevar Store Bededag", hvor knap 460.000 personer foreløbig har skrevet under på, at de vil have regeringen til at droppe planerne om at afskaffe helligdagen.

På søndag afholder fagbevægelsen desuden en demonstration på Christiansborg Slotsplads.

Politisk skabte det raseri på Christiansborg, da regeringen på et tidspunkt gjorde det til et ultimativt krav, at de øvrige partier skulle acceptere afskaffelsen af store bededag som finansiering af det forsvarsforlig, der skal forhandles på plads senere i år.

I modsat fald kunne partierne ikke deltage i forhandlingerne, lød meldingen fra regeringen, som senere måtte bløde op på det punkt.

/ritzau/