Mette F.'s stærke mand ramt af depression

Henrik Sass Larsen kan godt blive minister, selv om han har haft en psykisk sygdom, fastslår S-formand.

Henrik Sass Larsen har i offentligheden fremstået som en benhård machomand. Men vælgerne vil sætte pris på, at han er åben om sine sårbare sider, vurderer politisk kommentator Hans Engell. (Arkivfoto.)
Henrik Sass Larsen har i offentligheden fremstået som en benhård machomand. Men vælgerne vil sætte pris på, at han er åben om sine sårbare sider, vurderer politisk kommentator Hans Engell. (Arkivfoto.) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Tilbage i oktober skulle Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, ned med noget tøj på renseriet. Men han kunne ikke rejse sig fra sofaen. I tre timer sad han der, før han fik ringet efter hjælp.

Episoden er beskrevet i et stort interview med Henrik Sass Larsen i Politiken søndag. Her fortæller den magtfulde politiker, at han har lidt af en depression og fået behandling for det hos en psykolog.

- Jeg klaskede fysisk sammen. Helt og aldeles, forklarer Sass i Politiken.

- Jeg har ikke længere en depression, men jeg har nogle minder om det. Der blev åbnet for en låge, så når jeg bliver ked af det, tillader jeg mig også at være det og bearbejder det i nuet, siger han blandt andet.

Selv om det i de senere år er blevet mindre tabubelagt at fortælle om psykiske lidelser, vækker interviewet stor opsigt. Sass er nemlig ikke en hvilken som helst folketingspolitiker.

Som gruppeformand har han ansvar for at holde styr på Folketingets største parti. Og han er rygtebørsens varmeste bud på en finansminister, hvis Socialdemokratiet vinder næste valg.

- Der har været et billede af Henrik Sass Larsen som machomanden. Som den benhårde stålmand, der kunne klare hvad som helst, og som det er rigtig hårdt at støde sig på, uanset om man er politiker eller journalist, siger politisk kommentator Hans Engell.

- Det billede ændrer sig med et slag, når han står frem og fortæller om sin egen sårbarhed og de psykiske problemer, han har været i.

Den åbenhed, som Sass demonstrerer ved at lukke op for en sårbar side af sig selv, kan komme ham til gavn, vurderer Hans Engell.

- Den form for åbenhed tror jeg, at vælgerne sætter pris på.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, understreger i et opslag på Facebook, at Sass godt kan blive minister i en fremtidig S-regering, selv om han har haft en depression.

- At man har været syg, psykisk eller fysisk, skal efter min mening ikke bestemme, om man kan bestride et politisk embede, skriver Mette Frederiksen.

- Henrik er en af mine nærmeste, og han har meldt sig klar igen. Jeg er tryg ved, at Henrik kan bestride en ministerpost, hedder det videre i partiformandens opslag.

Henrik Sass Larsen siger selv i interviewet i Politiken, at han mener, at han er robust nok til at varetage den post som finansminister, som politiske iagttagere spår ham til at få.

- Jeg mener egentlig godt, at jeg kan håndtere det hele, siger han.

- Jeg vil mene, at jeg er blevet klogere. Jeg vil mene, at jeg er dygtig til at forhandle og til at sætte mig ind i tingene.

/ritzau/