Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Midtvejskrisen lever i bedste velgående

Midt i livet og kun mellem fornøjet. Det er de 36-45-årige og de 46-55- årige, som scorer lavest på lykkebarometret. Foto: Laurence Mouton/Laurence Mouton / PhotoAlto

Som midaldrende føler du dig mindst lykkelig, hvorimod du gennemlever dine lykkeligste år som ung eller ældre

Er du 40-50 år og savner den livsglæde, energi og optimisme, du tidligere havde, så fortvivl ikke. Lykken vender tilbage.

Danskernes lykke- eller livstilfredshedskurve er nemlig U-formet, og vi er mest lykkelige i de unge og lidt ældre år, mens det laveste niveau af lykke findes i begyndelsen eller midt i 40'erne - altså i den periode, hvor ordet "midtvejskrise" ikke er så sjældent benyttet.

LYKKEMÅLER: Test hvor lykkelig du er

Det fastslår lykkeforskere på baggrund af adskillige lykke- og livstilfredshedsstudier, og en spørgeundersøgelse, som Rambøll/Analyse Danmark har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten søndag, peger i samme retning.

Midtvejskrisen lever i bedste velgående, for på en lykkeskala fra 0 til 10, er det de 36-45-årige og de 46-55- årige, som scorer lavest på lykkebarometret.

Ifølge lykkeforsker og nationaløkonom Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet stemmer undersøgelsen godt overens med den eksisterende forskning.

LÆS OGSÅ: Danskernes lykkefølelse kan ikke oversættes

- Som 40-45-årig indser man, at man aldrig kommer på landsholdet, bliver professor eller får de ønskede børn.

- Efter den erkendelse begynder ens forventninger til livet at blive mere realistiske. Man opdaterer sit ambitionsniveau, man skifter fokus, og så stiger lykken igen, siger han til avisen.

LÆS OGSÅ: Verden går i aktion for lykke

Undersøgelsen viser også, at vores familieliv og helbred er de to faktorer, som, vi mener, har størst betydning for vores lykkefølelse.

På de næste pladser kommer vores venner, som prioriteres højt blandt alle aldersgrupper, og vores økonomi, hvis betydning ser ud til at stige med alderen.