Migranten Vincent Beso er blevet udvist

Efter næsten et år i et dansk arresthus er den nigerianske migrant Vincent Beso, hvis tid i Europa Kristeligt Dagblad beskrev inden jul, blevet udvist til Nigeria. En kilde fra migrantmiljøet i København siger, at Vincent Beso er gået under i jorden i hjemlandet på grund af gæld til menneskesmuglere

Illustration: Annette Carlsen
Illustration: Annette Carlsen.

Tilværelsen i Europa for den nigerianske migrant, hvis odyssé på det europæiske kontinent Kristeligt Dagblad udrullede i en række artikler i november og december, er slut.

Efter at have opholdt sig illegalt på kontinentet i fire år, blev personen – som her er udstyret med navnet Vincent Beso, men hvis rigtige navn er redaktionen bekendt – den 20. januar 2021 eskorteret fra Kalundborg Arrest på Vestsjælland til Københavns Lufthavn, hvor han steg ombord på et fly med retning mod hjemlandet Nigeria i Vestafrika.

Hjemsendelsen bekræftes af interesseorganisationen Hope Now, som dokumenterer menneskehandel i Danmark, og som – uden held – forsøgte at få danske myndigheder til at anerkende Vincent Beso som et offer for menneskehandel.

Organisationens talsmand, Michelle Mildwater, forklarer, at hun mødtes med Vincent Beso i lufthavnen, hvor hun på vegne af Hope Now donerede nogle penge, der skal hjælpe ham til at opbygge en ny tilværelse i hjemlandet. Hun forudser en fremtid ”fuld af udfordringer”, men håber, at Vincent Beso med ”den rette hjælp og støtte fra organisationen kan blive empowered (i stand, red.) til at skabe sig en fremtid og en familie”.

I serien ”Migrantens odyssé” tegnede Kristeligt Dagblad et portræt af Vincent Besos fire hvileløse år i Europa. Migranten blev på den måde et ansigt på de tusindvis af afrikanske mænd, der i disse år søger mod Europa i jagten på en bedre tilværelse for sig selv og deres familier i hjemlandene. Gennem interviews og aktindsigter fra danske, spanske, tyske og svenske myndigheder kunne avisen kortlægge Vincent Besos ophold fra land til land. Artiklerne viste blandt andet, hvordan han ved hjælp af menneskesmuglere, der udgav sig for at være et fodboldakademi, kom til Sverige under dække af at være et lovende talent. De viste videre et kuldsejlet europæisk asylsystem, hvor udleveringsaftaler mellem EU-medlemslande ikke fungerede, hvorefter Vincent Beso problemfrit kunne rejse fra Nordtil Sydeuropa og tilbage igen.

Og sidst viste serien, at det ikke alene var Vincent Beso, der så et behov for at være i Europa, men også et illegalt europæisk arbejdsmarked, der så et behov for hans arbejdskraft.

I februar 2020 blev Vincent Beso anholdt, mens han gjorde rent på restaurantkæden Oli Olis afdeling på Amager. Han blev dømt for dokumentfalsk, ulovligt arbejde og ulovligt ophold og sendt i fængsel.

Straffen udstod han hurtigt, men han forblev varetægtsfængslet i Kalundborg Arrest i næsten et år, inden udvisningen til Nigeria kunne eksekveres den 20. januar. I den periode fik Vincent Beso både afslag på asyl og på anmodningen om at blive anset som offer for menneskehandel. Begrundelserne på afslagene lød blandt andet, at Vincent Beso i sine møder med Udlændingestyrelsen havde givet divergerende og selvmodsigende forklaringer.

Det er ikke lykkedes Kristeligt Dagblad at komme i kontakt med Vincent Beso efter afrejsen, men en nigeriansk ven af Vincent Beso, der opholder sig illegalt i København, og hvis identitet avisen er bekendt med, oplyser, at hans kammerat er gået under jorden i Nigerias største by Lagos. Det skyldes ifølge vennen, at Vincent Beso frygter de menneskesmuglere, der fik ham til Europa. Menneskesmuglere, som Vincent Beso skylder penge, og som angiveligt har truet hans familie på livet.

Michelle Mildwater fra Hope Now oplyser, at Vincent Beso har forladt Lagos for i stedet at ”gemme sig” for menneskesmuglerne hos ”en gammel ven” i en by langt væk fra provinsen, han kommer fra. Her er det ifølge Michelle Mildwater planen, at Vincent Beso skal tage et kørekort, så han kan blive Uber-chauffør og selvforsørgende. Disse oplysninger er selvsagt ikke blevet bekræftet.

Vincent Besos navn er opdigtet af hensyn til kildens sikkerhed. Kildens rigtige identitet er bekendt af redaktionen.

Læs hele fortællingen om Vincent Beso på k.dk/migranten