Migranten Vincent Besos vej til et illegalt ophold i EU viser nye sider af avanceret menneskesmugling

Tusindvis af afrikanske migranter kommer hvert år til Europa på lovlig vis, men ender med at leve illegalt. Kristeligt Dagblad kan dokumentere, hvordan nigerianske Vincent Beso rejste til kontinentet under dække af at være fodboldtalent og siden gik under jorden. I dag er han fængslet i Kalundborg Arrest

Ini-Obong Nkang forsker i sportsmigration ved Nottingham Trent University vurderer, at omkring 15.000 unge afrikanere hvert år kommer til Europa som fodboldtalenter under falske forudsætninger. Vincent Besos er blot én af dem.
Ini-Obong Nkang forsker i sportsmigration ved Nottingham Trent University vurderer, at omkring 15.000 unge afrikanere hvert år kommer til Europa som fodboldtalenter under falske forudsætninger. Vincent Besos er blot én af dem. . Foto: Annette Carlsen.

For fire år siden kom Vincent Beso til Europa. Den nigerianske mand, der i dag er i begyndelsen af 20’erne, gik efter få uger under jorden og har siden levet illegalt på kontinentet.

Hans tilværelse lever på mange måder op til de gængse stereotyper om afrikanske migranter med illegalt ophold.

Vejen hertil var dog anderledes.

Selvom Vincent Beso kommer fra fattige kår, så fløj han til Europa – fra Lagos i Nigeria over Dubai med slutdestination i Arlanda Lufthavn, Stockholm. Han ankom dermed på legal vis med et visum.

I en længere artikelserie dokumenterer Kristeligt Dagblad Vincent Besos rute og ophold i et grænseløst Europa. Han er en af tusinder af afrikanske mænd, som hvert år kommer til kontinentet som migranter og lever illegalt for at kunne sende penge hjem til deres familier og de bagmænd, der har fået dem herop.

Historien vidner om, at menneskesmuglere har fundet mere kreative metoder til at få migranter ind i EU.

”Der er et stort politisk fokus på de migranter, der kommer via både over Middelhavet eller via landjorden. Det vækker simpelthen flere følelser. Men sandheden er, at flere kommer via fly, enten på turist-, studie- eller arbejdsvisa,” siger Hans Lucht, seniorforsker i migration ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS):

”Når papirerne udløber, går de under jorden – først der bliver deres ophold irregulært. Den rejsemåde er blevet endnu mere attraktiv efter, at ruten gennem Nordafrika og over Middelhavet er blevet farligere de senere år.”

Sidste år ankom 120.000 migranter og flygtninge til Europa på illegal vis ifølge tal fra International Organization for Migration. Altså via land- og vandruterne.

Siden flygtningekrisen 2015 har tallet været kraftigt faldende, blandt andet fordi EU har indgået kontroversielle aftaler med regeringerne i Libyen og Tyrkiet, der inddæmmer muligheden for at nå EU’s ydre grænser.

Appetitten på at komme til Europa er dog ikke blevet mindre blandt unge afrikanere, særligt fra lande syd for Sahara. Blandt andet viser en undersøgelse fra den amerikanske tænketank Pew Research Center, at næsten hver anden voksne nigerianer planlægger at forlade landet i de kommende år.

Derfor er migranter og menneskesmuglere i gang med at genopfinde deres europæiske entrébilletter.

”Jo sværere det er for afrikanske migranter at komme til Europa, jo mere avanceret bliver de metoder, smuglerne bruger,” siger Sine Plambech, antropolog og seniorforsker ved DIIS.

I dagens avis dokumenterer Kristeligt Dagblad, hvordan en naiv deltidsprofessionel fodboldklub i Sverige i 2017 banede vejen for, at Vincent Beso kom til Europa. Klubben kom i kontakt med et suspekt fodboldakademi i Nigeria, der lovede dem guld og grønne skove i form af fodboldtalenter, der kunne måle sig med de bedste i Sverige.

Klubben blev ivrig og bad straks den svenske ambassade i Nigeria om at udstede visum til den unge nigerianer. Et par uger senere ankom han til Sverige for at prøvetræne med klubben. Vincent Beso var dog så dårlig til fodbold, at han efter et par træninger blev sendt på ungdomsholdet. Da prøvetræningen var slut, stak Vincent Beso af, og han har siden levet illegalt i Tyskland, Spanien og Danmark.

Avisen har forelagt sagen for Sine Plambeck, der kalder den ”det foreløbigt mest konkrete eksempel på menneskesmugling af afrikanske mænd via fodboldakademier, jeg er stødt på.”

”Under mine feltarbejder i Nigeria har jeg hørt rygter cirkulere om, at man smugler mænd til Europa som fodboldspillere, ligesom vi tidligere har set det med kvinder, der er kommet til Europa under dække af eksempelvis at være frisører. Men rygterne har været svære at dokumentere,” siger hun.

Ini-Obong Nkang forsker i sportsmigration ved Nottingham Trent University i Storbritannien.

Han kalder fodbold et perfekt skalkeskjul for at smugle unge afrikanere til Europa på lovlig vis.

I nogle tilfælde får spillerne kontrakter, der tvinger dem til at aflevere store dele af deres løn til deres bagmænd i hjemlandet. I andre tilfælde er der ingen fodboldklub, der venter på dem ved ankomst, og de under unge mænd ender i stedet i tvangsarbejde eller at sælge narkotika.

”Alle er ivrige. Klubberne er ivrige efter at finde de næste store talenter, der potentielt kan indbringe dem store pengesummer. Bagmændene er ivrige efter at få en bid af kagen. Og de unge mænd vil gøre alt for at komme til Europa,” siger Ini-Obong Nkang.

Han vurderer, at 15.000 unge afrikanere hvert år kommer til Europa som fodboldtalenter under falske forudsætninger:

”Tallet er formentligt stigende, og på mange måder er det regulær menneskehandel. De unge aner ofte ikke, hvad de går med til. Når først de er i Europa, er de fanget i et gældsfængsel.”

Vincent Beso har i Danmark levet af at samle flasker samt gjort rent og vasket op på restauranten Oli Oli på Amager uden papirer. I februar i år blev han anholdt og sigtet for ulovligt arbejde, ulovligt ophold og dokumentfalsk. Han sidder i dag i Kalundborg Arrest og venter på at blive udvist af Danmark.

Navnet Vincent Beso er opdigtet af hensyn til kildens sikkerhed. Af samme grund er navnet på fodboldklubben og det nigerianske fodboldakademi ikke nævnt. Kristeligt Dagblad er bekendt med de rigtige identiteter og navne.