Miljøministeren: Danmark er nu et ulveland

Er de nytilkomne ulve en berigelse eller en lurende trussel mod skovbørnehaver? Mens dén debat allerede er i gang, slår Ida Auken (SF) fast, at Danmark nu skal have en forvaltningsplan for ulve

Den invasive stillehavs-østers har fortrængt de mere velsmagende europæiske østers.
Den invasive stillehavs-østers har fortrængt de mere velsmagende europæiske østers. .

Danmark er nu officielt et ulveland. I går slog miljøminister Ida Auken (SF) fast, at der skal udarbejdes en egentlig forvaltningsplan for ulve i Danmark.

Erklæringen kommer, efter at der har været vidnesbyrd om flere jyske ulve, først i Thy i efteråret, og senest i Hammerum ved Herning, hvor 20 får er døde, og hovedmistanken går på, at en ulv er ansvarlig for drabene. Hvorvidt dette er tilfældet, får man først svar på, når en dna-prøve fra tre af de dræbte får er analyseret.

LÆS OGSÅ: Ulven kommer, men vildsvinet er her allerede

Selvom det midtjyske fåreangreb peger på, at ulve kan skabe problemer, ser ministeren ulvens genkomst efter 200 år som et udtryk for, at naturen er blevet rigere:

Det er utroligt glædeligt, at vi har ulven tilbage i Danmark. Nu skal vi sikre os, at vores forhold til ulven ikke bliver ødelagt af, at vi har mange forskellige interesser. Derfor skal vi sætte os sammen og finde en fælles plan for, hvordan Danmark bliver et godt land for ulve, og hvordan ulve bliver et godt dyr for Danmark, siger Ida Auken.

Ministeren har bedt Vildtforvaltningsrådet hurtigst muligt komme med et bud på, hvordan en konkret forvaltningsplan for ulve kan se ud. Hvad angår den midtjyske fåreavler, har Ida Auken bedt Naturstyrelsen om at give den pågældende fåreavler assistance med at ulvesikre sine får ved hjælp af hegn.

Ifølge Bo Håkonssson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening, er dette en effektiv løsning, idet gode hegn har ført til, at husdyr udgør under én procent af de tyske ulves kost.

Ulven er ikke et farligt dyr for mennesker, men det kan være et besværligt dyr i forhold til husdyrhold. Men hvis man hegner ordentligt, er risikoen minimal, siger biologen.

Det er ikke alle debattører, som er enige. I gårsdagens avis advarede læge Jørgen Grønbæk mod at romantisere det blodtørstige rovdyr, og Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, har sagt til Landbrugsavisen, at alle vilde ulve bør indfanges og anbringes i dyreparker:

Der er jo masser af skovbørnehaver, og det sker jo, at et barn bliver væk, og så tror jeg ikke, at de er trygge ved, at der er ulve i skoven, lød argumentationen.

På internet-debatsiden 24.dk debatterer en række borgere, hvorvidt det overhovedet er forsvarligt at have skovbørnehaver i Jylland. Denne debat er ligesom Dansk Folkepartis melding underholdende, men helt ude af proportioner, mener Bo Håkonsson.

Jeg har aldrig hørt om, at én eneste skovbørnehave i Sverige eller Tyskland, hvor der er en del ulve, har haft problemer, siger biologen, som påpeger, at kun syge og udhungrede ulve kan udgøre en risiko.

Og sandsynligheden for hundegalskab eller sult blandt ulve i Danmark er i sig selv minimal. Ulve har ifølge Danmarks Naturfredningsforening ikke kostet menneskeliv i Skandinavien siden 1881.

Hvis man lægger et spædbarn i en barnevogn, triller den ud i skoven nær steder, hvor der er set ulve, og lader den stå natten over, er der måske en risiko. Men hvorfor skulle man dog gøre det?, spørger han.

Meget tyder på, at danskernes syn på ulve er delt lige mellem rovdyrfrygt og naturromantik. I hvert fald stod stemmerne omtrent lige, da deltagerne på et borgertopmøde om biodiversitet, arrangeret af Tekonologirådet i januar sidste år, skulle tage stilling for eller imod ulve i Danmark.

Men måske er der en lille majoritet til fordel for ulve i Midtjylland på grund af lokal sports-patriotisme. Siden 1999 har det lokale fodboldhold, F.C. Midtjylland, nemlig haft et ulvehoved som logo og kælenavnet ulvene.