Prøv avisen

Millionbeløb skal lokke læger til udkantsbyer

Arkiv,--Henrik Sass Larsen siger til Ritzau, at der kan dukke flere sms-korrespondancer op mellem ham selv og rockeren Torben Ohlsen Jensen, som han selv har glemt.(Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2011) Foto: Mikkel Østergaard Denmark

Der mangler praktiserende læger i Nordjylland, og derfor lokkes de til det nordjyske med millionbonus. Dybt forargeligt, mener folketingspolitikere. Regionsrådets næstformand Bente Lauridsen (SF) erkender, at det er en nødløsning

Yngre læger, der er på udkig efter et sted at slå sig ned som praktiserende læge, skal måske kaste et ekstra blik på Morsø, Sydthy og andre nordjyske udkantsområder. For her kan læger få milliontilskud af Region Nordjylland for at komme til området. For eksempel får lægen en halv million kroner i bonus for at overtage en praksis fra en ældre læge, der er på vej på pension, og en halv million oveni, som den yngre læge kan bruge på at købe ekstra arbejdskraft for. Regionen giver også en halv million kroner til læger, der ønsker at starte ny praksis, og derudover er lægen garanteret en indtjening på 2,4 millioner kroner om året i tre år.

LÆS OGSÅ: Region om lægemangel: Vi vælger en anden vej end penge

Den økonomiske gulerod skyldes, at der mangler praktiserende læger. På landsplan kunne der ifølge Lægeforeningen bruges 164 ekstra læger, hvoraf 47 mangler i nordjyske byer. Dermed er Region Nordjylland den region, hvor lægemanglen er størst. Det er derfor også kun i denne region, der tilbydes de økonomiske rekrutteringspakker.

Men det er dybt forargeligt, mener blandt andre Enhedslistens kommunalordfører i Folketinget Finn Sørensen:

LÆS OGSÅ: Lægeformand tvivler på million-lokkemiddel

Jeg synes, det er fuldstændig tosset at give så store beløb i lokkemad til lægerne. Det kan da ikke passe, at skatteydernes penge skal gå til at sikre fortjeneste i en privat virksomhed.

Sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti er heller ikke begejstret:

Det lyder fuldstændig hen i vejret med alle de penge. De skulle hellere fokusere på en mere langtidsholdbar løsning og bruge ressourcer på at finde arbejde til den medfølgende partner. Ellers daffer de hurtigt derfra igen.

LÆS OGSÅ: "Selvom vi er stressede, har vi ikke tid til at melde os syge"

Ifølge Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet, har man brugt lignende modeller for at løse problemer med lægemangel i Canada og Australien. Han er også skeptisk:

Det er relativt store beløb. Penge bør næppe være det vigtigste instrument i at rekruttere læger til de her områder. Det vil smitte af på andre områder, og det kan også skabe splid mellem lægerne. For de læger, der i forvejen er i området eller i lægehuset, får jo ikke en pose penge, siger han og fortsætter:

Vi ved, at der bor mange ældre og kronisk syge i udkantsområderne. Derfor ville det være bedre for sundhedssystemet at bruge timer til faglig udvikling som instrument til rekruttering, sådan at lægerne kan udvikle gode tilbud til lokalbefolkningen.

Bruno Melgaard, formand for Praktiserende Lægers Organisation, ser ingen problemer ved pengegaverne. Det gør Lotte Hvas, medlem af Det Etiske Råd og praktiserende læge i Præstø, heller ikke:

Det kan jo nemt lyde, som om det er mennesker på golfferie eller mennesker, der drikker en masse dyr rødvin. Men det er slet ikke det, det handler om. Det er penge, der går direkte ind i virksomheden, og som udelukkende handler om at få den til at blomstre. For det er benhårdt arbejde at nedsætte sig i et provinsområde, hvor der er mange tunge og tidskrævende patienter. Det skal selvfølgelig honoreres. Alternativet er, at de mennesker ikke har en læge, og det bliver betydeligt dyrere for samfundet.

Pengeposen er netop størst i de områder, hvor der for eksempel er mange ressourcekrævende patienter, og hvor der længe har manglet læger. Men selvom der er afsat penge til, at 21 læger kan blive ansat på de nye vilkår, har regionen kun kunnet tiltrække tre læger.

Regionen har også fire store regionsklinikker undervejs, hvor to er færdige, og det er planen, at også de skal tiltrække yngre læger. Men det er ikke sket, og i stedet har regionen sagt ja til, at Falck driver nogle af klinikkerne.

Næstformand i regions-rådet Bente Lauridsen (SF) mener, at den økonomiske gulerod er at foretrække fremfor løsningen med Falck:

Det her er lavet i nød. Det er klart, at det er et stort problem, at vi bruger så mange penge på at få læger hertil. Vi ville hellere have brugt pengene på efteruddannelse og sundhedsmæssig udvikling.