Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Millionhjælp på vej til børn i Grønland

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) besøger i denne uge Nuuk. Her har hun haft møder med politikere og organisationer om, hvordan Danmark kan være med til at hjælpe udsatte børn. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Grønland har bedt Danmark om økonomisk støtte til udsatte børn og unge. 80 millioner kroner skal forebygge overgreb og medvirke til, at gerningsmænd stoppes.

Alt for mange børn og unge i Grønland misbruges seksuelt.

Andre vokser op i hjem med omsorgssvigt og alkoholmisbrug, uden at kommunen griber ind.

De elendige vilkår, som en del af grønlandske børn og unge lever under, har fået den danske regering og Naalakkersuisut (Grønlands Landsstyre) til at nedsætte en fælles arbejdsgruppe.

Den skal bestå af blandt andre repræsentanter fra Social- og Indenrigsministeriet, Justitsministeriet og Departementet for Sociale anliggender i Grønland.

Særligt skal der fokus på, hvordan seksuelle overgreb kan forebygges, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

- Problemerne i Grønland er alvorlige. Vi ved, at der er børn ned til tre-års alderen, der smittes med kønssygdomme, og at 80 procent af kvinderne i Tasiilaq (by på østkysten, red.) har været udsat for et overgreb.

- Det siger noget om, hvor stort omfanget er, siger hun.

Ud over at komme med anbefalinger til, hvordan overgreb kan forebygges, skal gruppen fokusere på, hvordan de børn, der har været udsat for et overgreb, bedst hjælpes.

Anbefalingerne, som skal være klar til sommer, bliver fulgt af et beløb på 80 millioner kroner fra Danmark.

- Vi skal gå fra brandslukning til mere grundlæggende at få gjort noget. Vi kan se, at problemerne reproducerer sig selv og på den måde går i arv. Det er den negative spiral, vi i fællesskab skal stoppe, siger Astrid Krag.

Skal målet nås, skal der gribes ind over for flere gerningsmænd. Det kræver, at efterforskningen styrkes, men det er også vigtigt, at flere krænkere kommer i behandling, så de ikke begår nye overgreb.

Astrid Krag besøger i denne uge Nuuk, hvor hun har talt med politikere og børneorganisationer. Jonna Ketwa, formand for Red Barnet i Grønland, er tilfreds med, at der nu sættes et grundigere arbejde i gang.

Ud over mere hjælp til børnene kalder hun det positivt med initiativer, der retter sig mod krænkerne. Det har hidtil været forsømt.

- De er borgere i vores samfund, og vi kan ikke sætte dem ud på en isflage. Vi er nødt til at bryde tabuet, blive klogere på, hvorfor de begår overgreb, så det ikke fortsætter i en uendelighed, siger Jonna Ketwa.

For Aki-Matilda Høegh-Dam, der er valgt til Folketinget for det grønlandske parti Siumut, er det vigtigste, at løsningerne er vedvarende, og at de er brugbare i det grønlandske samfund.

- Vi har før oplevet indsatser, der passer til Vesten, men som ikke virker i Grønland, siger hun.

Hun peger desuden på, at Grønland er et stort land, og at det, der hjælper i ét område, kan være ubrugeligt andre steder.

- Mange byer er isolerede og har hver deres styrker og svagheder. Derfor er det vigtigt, at befolkningen tages med på råd, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Det er den grønlandske regering selv, der har bedt Danmark om økonomisk hjælp.

Et opsigtsvækkende ønske, fordi Grønland siden 1980 selv har haft det formelle ansvar for socialområdet.

Ud over de 80 millioner afsatte regeringen for nylig 5,3 millioner kroner, der skal bruges til at sende danske socialrådgivere og psykologer til Tasiilaq, som er særligt hårdt ramt.

/ritzau/