Elna Jensen: Mineprojekterne bekymrer mig meget

Jeg håber, at vi får en ny regering, som er mere med folket. Jeg synes, den sidste regering har været meget fjern fra befolkningen. Alt har været efter deres egne tanker. Jeg håber på mere åbenhed om alt muligt

Elna Jensen er 44 år og bor på fåreholderstedet Sillisit på Narsaq-halvøen i Sydgrønland med sin kæreste og tre børn. Hun arbejder med turister og driver et vandrehjem og hytteudlejning på stedet samt en lille café i den nærliggende bygd Qassiarsuk, mens kæresten Henrik driver landbruget. – Privatfoto.
Elna Jensen er 44 år og bor på fåreholderstedet Sillisit på Narsaq-halvøen i Sydgrønland med sin kæreste og tre børn. Hun arbejder med turister og driver et vandrehjem og hytteudlejning på stedet samt en lille café i den nærliggende bygd Qassiarsuk, mens kæresten Henrik driver landbruget. – Privatfoto.

I denne serie sætter Kristeligt Dagblad fokus på valget og livet i det moderne Grønland. De næste artikler i serien kan lande direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Hvilke emner ved valget fylder for dig?

Kvanefjeldet og mineprojekterne fylder og bekymrer meget. Jeg frygter, at hvis minen starter op, kan vi ikke have landbrug i området, og at turisterne heller ikke kommer. Jeg er bange for, at de erhverv, vi har, forsvinder. Vi er fåreavlere og vores græsningsområder grænser op til mineområdet. Jeg tror, at det kommer til at forurene en del, selvom de siger, at de ikke gør.

De har sagt, at der går år endnu, fordi der mangler oplysninger, men pludselig hørte vi, at de skulle til at skrive under på, at processen kunne gå i gang. Der har ikke været særlig meget høring eller information. Lokalbefolkningen, fåreholderforeningen, ICC (Inuit Circumpolar Council) og selv kommunalbestyrelsen har bedt politikerne om at komme ned til høring, og så ender det med, at politikerne ikke er med alligevel. Der kommer bare nogen fra Greenland Minerals (mineselskabet, red.) og diverse departementer og holder reklame for, hvor godt projektet er.

Nogle spurgte til worst-case-scenario, men ingen kunne svare, fordi det hele er rosenrødt.

Hvad håber du på efter valget?

Jeg håber, at vi får en ny regering, som er mere med folket. Jeg synes, den sidste regering har været meget fjern fra befolkningen. Alt har været efter deres egne tanker. Jeg håber på mere åbenhed om alt muligt. Jeg føler, at der er rigtig meget, som der bliver taget beslutninger om henover hovedet på folk, og at der er rigtig mange, som er blevet håndplukket til høje poster uden at være folkevalgte. De har selvfølgelig gjort det godt på nogle punkter, men jeg synes, de har været meget stille om mange ting.

Hvilke drømme har du for fremtiden?

Jeg drømmer om, at vi kører videre som nu – og fortsætter fremad. At vi bliver bedre til at udnytte de ting, vi har her i området. At landbruget bliver bedre, og at vi bliver mere selvforsynende inden for grønt om sommeren og i løbet af året. Jeg håber på fremgang i fåreerhvervet efter et par års nedgang. Det gælder også for turismen – at den stabiliseres igen efter coronapandemien.