Astrid Krag afviser foreløbigt at granske internationale adoptioner

I et svar til Folketingets partier udskyder social- og ældreminister Astrid Krag (S) i første omgang støttepartiernes ønske om en undersøgelseskommission, der skal granske transnational adoption

”Det er desværre ikke altid muligt at afklare, hvad der er sket tilbage i tiden. Når Ankestyrelsens vurdering foreligger, vil jeg tage stilling til det videre forløb,” skriver Astrid Krag.
”Det er desværre ikke altid muligt at afklare, hvad der er sket tilbage i tiden. Når Ankestyrelsens vurdering foreligger, vil jeg tage stilling til det videre forløb,” skriver Astrid Krag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Denne artikel er en del af serien "De forsvundne chilenske børn". Få en mail hver gang, der udkommer en ny artikel i serien, ved at skrive dig op her.

Er det på tide, at formidlingen af udenlandske adoptionsbørn til Danmark undersøges en gang for alle?

Det mener regeringens tre største støttepartier efter gentagne sager om dokumentfalsk, underslæb eller andre potentielt ulovlige forhold i adoptionsformidlingen fra lande som Indien, Etiopien, Sri Lanka og senest fra Chile. Her har Kristeligt Dagblad blandt andet kunnet afdække, hvordan 76 børn kom til Danmark i slutningen af 1970’erne og i starten af 1980’erne, hvorefter formidlingen suspenderedes på baggrund af ”mistanke om ulovlig adfærd”.

Artiklerne fik efterfølgende Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper, til at stille social- og ældreminister, Astrid Krag, et såkaldt paragraf 20-spørgsmål, hvor hun bad ministeren redegøre for, om regeringen støtter ”en generel undersøgelse af transnational adoption til Danmark i årene fra 1960 og frem til i dag,” som man for nylig har set det i Holland.

Svaret til Folketingets partier blev offentliggjort i går, onsdag. Her kalder ministeren sagen for ”hjerteskærende”, men afviser at tage yderligere skridt, før Ankestyrelsen har præsenteret sin undersøgelse af adoptionsformidlingen fra Chile på baggrund af seks borgeres sager.

”Det er desværre ikke altid muligt at afklare, hvad der er sket tilbage i tiden. Når Ankestyrelsens vurdering foreligger, vil jeg tage stilling til det videre forløb,” skriver Astrid Krag.

At ministeren foreløbig afviser en større undersøgelse, overrasker ikke Lene Myong, forsker i transnational adoption og professor på Stavanger Universitet i Norge.

”Det er sket mange gange, at myndigheder som Ankestyrelsen, efter der er rejst mistanke om ulovligheder i forbindelse med transnationale adoptioner, har foretaget en begrænset undersøgelse. Det har medført justeringer eller midlertidig suspendering af adoptionsformidlingen fra det pågældende land. Men bagefter har adoptionssystemet kunnet fortsætte. Meget tyder på, at det samme vil ske denne gang,” siger hun.

I Enhedslisten mener socialordfører Pernille Skipper, at ministeren glider af på spørgsmålet om en tilbundsgående undersøgelse.

”Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om ministeren tror, at det med Ankestyrelsens afdækningen af adoptioner fra Chile så endeligt vil være slut med skandaler med adoption fra udlandet? Jeg er i hvert fald overbevist om, at den undersøgelse ikke bliver tilstrækkelig til at konkludere, hvilke ulovligheder der er sket i det transnationale adoptionssystem gennem tiderne,” siger ordføreren, som mener, at ministeren – ligesom sine forgængere – reducerer afdækningen af mulige ulovlige adoptioner fra Chile til ”et enkeltstående tilfælde i stedet for at erkende, at vi har set mange eksempler på ulovligheder fra andre lande også.”

”Vi skylder alle de mennesker, der har været igennem det transnationale adoptionssystem klarhed over, hvad der er sket i deres sager, og måske har vi ligefrem behov for at give dem en undskyldning for, at den danske stat ikke levede op til sit ansvar,” siger Pernille Skipper.

Ankestyrelsen forventer, at undersøgelsen bliver offentliggjort i april. Til den tid føler Pernille Skipper sig ”overbevist om, at det bliver nødvendigt at indkalde ministeren i et samråd om sagen”.