Minister bøjer sig: Kirker åbnes i påsken

Efter kritik af beslutningen om at lukke kirkerne i påsken, vil kirkeminister Joy Mogensen (S) nu sørge for, at kirkerne kan holde åbne på en ansvarlig måde. Teolog kritiserer biskopper for ikke at have insisteret på at holde kirkerne åbne under en af årets store højtider

Sognepræst Nana Hauge, Hårslev-Padesø på Fyn, er begejstret for udmeldingen, men spørger, "hvilke 10 er det så, vi skal lukke ind?”, med henvisning til, at regeringen har forbudt grupper over ti mennesker. Arkivfoto.
Sognepræst Nana Hauge, Hårslev-Padesø på Fyn, er begejstret for udmeldingen, men spørger, "hvilke 10 er det så, vi skal lukke ind?”, med henvisning til, at regeringen har forbudt grupper over ti mennesker. Arkivfoto. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix.

Regeringen åbner for, at kirkegængere kan fejre påsken ved påskegudstjenester på en ansvarlig måde, der er i overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger. Det oplyste kirkeminister Joy Mogensen (S) i går eftermiddags i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer efter nogle dage med politiske diskussioner om, hvorvidt der kunne findes en måde for kirkerne at holde åbent i en af kristendommens vigtigste højtider.

Flere ordførere har meldt ud, at de ville vende sagen med ministeren.

”For mange danskere har det stor betydning at kunne markere påskens budskab i fællesskab. Det ville være smerteligt, hvis alle kirker skulle holde lukket i påsken uden nogen form for kirkelig markering. Ikke mindst i en alvorlig tid, hvor danskerne i særlig grad søger fællesskaber og mening,” udtaler Joy Mogensen og fortsætter:

”Derfor arbejder regeringen nu på en løsning, så vi også i kirken kan fejre påske inden for en ansvarlig ramme. Jeg er i dialog med folkekirken og sundhedsmyndighederne om, hvordan det kan ske på en god og betryggende måde. Det er afgørende, at gudstjenesterne sker på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.”

Lektor emeritus Hans Raun Iversen fra institut for systematisk teologi på Københavns Universitet mener, det er et spørgsmål om proportionalitet. At man fra politisk side har indset, at lukningen af kirkerummet har været for kategorisk, når man ser på, hvad der ellers holder åbent under den aktuelle krise.

”Danskerne har endelig ikke skullet gå ned i forbrug, og derfor har mange slags butikker kunnet holde åbent. Men hvis du gerne vil ind i en kirke og bede en bøn, tale med en præst eller få uddelt nadver i kirken, så har det ikke kunnet lade sig gøre. Mennesket har levet af brød alene,” siger han.

Han uddyber, at det var en historieløs beslutning at holde kirkerne lukket i første omgang:

”Kirkerne var jo et helle i gamle dage. I din værste nød kunne du altid gå ind og finde fred i kirken. Så at det sted har skullet være lukket under krisen her, har været udtryk for en manglede fornemmelse for kirkerummets egenart,” siger Hans Raun Iversen.

Han mener, det er biskopperne, der har fejlet til at begynde med. Hvis de havde stået på retten til at holde kirkerne åbne, så var de forblevet åbne.

”De satte ikke foden ned, da de havde muligheden. Jeg mener, biskopperne på det punkt har fejlet i deres håndtering af denne krise,” siger han.

Sognepræst Nana Hauge, Hårslev-Padesø på Fyn, var en af de præster, der forleden i Kristeligt Dagblad talte for, at folkekirken kunne få lov til at åbne under forsvarlige forhold i påsken, og hun er glad for kirkeminister Joy Mogensens melding om, at der nu arbejdes på en løsning.

”Jeg er meget glad for, at ministeren er lydhør. Men hvilke 10 er det så, vi skal lukke ind?”, siger hun med henvisning til, at regeringen har forbudt grupper på over 10 mennesker at forsamle sig.

”Men det er dejligt at vide, at der er nogle, der regner med den kristne påske. Det har været meget fraværende i debatten.”

Peter Fischer-Møller, der er biskop over Roskilde Stift, glæder sig umiddelbart over regeringens udmelding, men forholder sig også afventende til den.

”Jeg glæder mig over, at regeringen er opmærksom på, hvor vigtig påskefejringen er, men det er selvfølgelig helt afgørende, at vi åbner kirkerne på en måde, som er sundhedsmæssigt forsvarlig. Vi har endnu ikke hørt noget om, hvordan det skal foregå, men vi har tillid til sundhedsmyndighederne, og derfor holder vi os til det, de anbefaler,” siger Peter Fischer-Møller.

Adspurgt om biskopperne skulle have stået mere fast på retten til at holde kirkerne åbne, svarer Peter Fischer-Møller, at han ingen kommentarer har til dét. Han henviser i stedet til Københavns Stift.

Peter Skov-Jakobsen, biskop over Københavns Stift, ønsker dog heller ikke at give en kommentar.

Da Rasmus Hejsel, der er menighedsrådsformand i Gammel Haderslev Kirke i Sønderjylland, hører om den planlagte kirkeåbning i påsken, udbryder han spontant:

”Det er jeg rigtig glad for at høre! Det er hurtigt, kirkeministeren har lyttet til os kirkegængere,” siger han og på-peger, at det jo også hedder ”Fadervor”, ikke ”Fader Min”.

”Det er ikke tilfældigt, for det er vigtigt at kunne mødes i fælleskab om troen. Det er fint alt det der, de laver på Youtube, men mig siger det ikke noget. Så jeg er en glad mand, hvis vi kan komme i kirke i påsken.”