Minister: Fortsat vigtigt at prioritere kræftbehandling

Det er positivt, at kræftbehandlingen i Danmark er blevet bedre, men der er stadig store udfordringer, lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V) efter Kristeligt Dagblads oplysninger om, at dansk kræftbehandling samlet set ikke er ringere end i udlandet

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil i løbet af efteråret præsentere en ny kræftpakke fire, der skal indgå i de kommende finanslovsforhandlinger.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil i løbet af efteråret præsentere en ny kræftpakke fire, der skal indgå i de kommende finanslovsforhandlinger. Foto: Johan Gadegaard.

Det er positivt, at kræftbehandlingen er blevet bedre de senere år, og at Danmark er halet ind på Sverige og de øvrige nordiske lande. Men den gunstige udvikling ændrer ikke ved, at alt for mange danskere stadig mister livet på grund af kræft. Derfor skal kræftbehandlingen fortsat prioriteres højt.

Sådan lyder reaktionen fra sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), efter at Kristeligt Dagblad i går kunne fortælle, at dansk kræftbehandling modsat, hvad der ofte fortælles af medier og politikere, ikke er ringere end blandt andet den svenske.

Netop Danmarks dårlige resultater inden for kræftbehandling har i flere år været et af argumenterne for ekstrainvesteringer i behandlingen, og de seneste 15 år er der blevet gennemført tre kræfthandlingsplaner.

I gårsdagens udgave af Kristeligt Dagblad fortalte flere eksperter, hvordan selve behandlingsresultaterne i Danmark samlet set er på højde med blandt andet de svenske resultater.

Til gengæld er danske kræftpatienter ofte mere syge, når de kommer i behandling.

For eksempel har danske lungekræftpatienter ofte flere sygdomme på en gang og tåler derfor behandling dårligere, og det får dødeligheden til at stige.

”Når vi i regeringen prioriterer kræftområdet højt, hænger det først og fremmest sammen med, at for mange danskere dør af kræft. Vi kan også se, at der stadig er geografisk ulighed, når det gælder ventetider og kvalitet i behandlingen på tværs af landet, og vi hører ofte om patienter, der ikke oplever tilstrækkelig sammenhæng i deres behandling,” skriver Sohie Løhde blandt andet i en mail.

Ministeren præsenterer i løbet af efteråret en ny kræftpakke fire, der skal indgå i de kommende finanslovsforhandlinger.

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund finder det positivt, at den danske behandlingsindsats er blevet bedre. Men han peger også på, at udviklingen inden for kræftområdet viser, at der er brug for bedre forebyggelse.

”Det er positivt, at selve behandlingsdelen ikke halter bagefter vores nabolande. Men vi har et efterslæb i forhold til den forebyggende indsats. Kræftpatienterne i Danmark er mere syge, når de kommer til lægen. Det vigtige er, at samfundet investerer mere i den forebyggende indsats og ikke mindst forsøger at udligne den store sociale ulighed i sundhed, ” siger Peder Hvelplund.

Liberal Alliances sundhedsordfører May-Britt Kattrup mener, at de nye oplysninger understreger behovet for, at sundhedssystemet prioriterer at opspore kræft så tidligt som muligt.

”Der bliver gjort rigtig meget på kræftområdet, og lige på stående fod mener jeg ikke, at vi skal ændre på den nuværende indsats,” siger May-Britt Kattrup.