Minister: Jo, sundhedsvæsenet er godt, men det skal fremtidssikres

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) bekræfter, at sundhedsvæsenet fungerer godt, men der er alligevel brug for reform, siger hun

Allerede i dag er der pres på de ansatte, travlhed og overbelægning på sygehusene, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) som en del af begrundelsen for at reformere sundhedsvæsenet. –
Allerede i dag er der pres på de ansatte, travlhed og overbelægning på sygehusene, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) som en del af begrundelsen for at reformere sundhedsvæsenet. – . Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix.

De fleste patienter er tilfredse, og behandlingen på danske hospitaler er næsten altid god, skrev Kristeligt Dagblad i fredags på baggrund af en måling blandt danskerne om deres oplevelser i sygehusvæsenet inden for de sidste fem år.

Omkring to ud af tre svarede, at de som patienter eller pårørende har været tilfredse med og trygge ved den behandling, de har fået eller været vidne til, og lige så mange følte, at personalet var empatisk og lyttende.

Men selvom meget går godt i sundhedsvæsenet, er der brug for den store reform, regeringen har lanceret sit udspil til, og som blandt andet vil nedlægge regionerne – en strukturændring, som blandt andet Lægeforeningen ellers er imod – mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Ellen Trane Nørby, patienterne er tilfredse og behandlingen er god. Hvad er da behovet for en omfattende reform af sundhedsvæsenet, herunder nedlæggelse af regionerne?

”Baggrunden for, at vi har brug en reform, er jo en god udvikling: Vi lever længere. Men det betyder også, at flere af os vil opleve sygdom i vores liv. Derfor bliver vi nødt til at organisere os sådan, at flere behandlinger rykker væk fra sygehusene og tættere på borgerne.”

”Som jeres eksempel her også viser, så har vi i dag sygehuse, der leverer specialiseret behandling på et meget højt niveau. Vi har også et dygtigt personale. Vi er kommet langt, men i fremtiden får vi flere ældre og flere kronikere, der får brug for flere behandlinger, og de oplever allerede i dag, at der mange steder i landet er blevet langt til sygehuset og alt for lidt sammenhæng i behandlingen. Den centralisering, der er sket i regionerne, skal modsvares af mere nærhed.”

”Det handler også om at aflaste det specialiserede sundhedsvæsen. Allerede i dag er der pres på de ansatte, travlhed og overbelægning på sygehusene. Derfor skal vi fremtidssikre vores sundhedsvæsen, så det ikke bare er godt nu, men også er godt om 10 år.”

Rokker regeringen ikke bare ved et sundhedsvæsen, som faktisk fungerer ret godt?

”Ja, meget fungerer godt i sundhedsvæsenet. Men der er stadig store regionale forskelle på, hvor god en behandling du får. Og der er for stor social ulighed i sundhed. Særligt vores psykiatriske patienter og vores ældre medborgere og flere patienter med multisygdomme eller komplekse sygdomme oplever i dag svigt og manglende sammenhæng i behandlingen.”

”Hvis du er patient i voksenpsykiatrien i Region Sjælland, skal du i dag vente dobbelt så lang tid på at få hjælp og blive udredt, som hvis du boede i Midtjylland. Er det godt nok? Nej, det er det ikke.”

”Man bliver nødt til at kigge lidt længere frem end her og nu. For 10 år siden var der også mange, der var imod at nedlægge amterne. I dag er der bred enighed om, at det var rigtig godt, at vi lavede en ny struktur. Hvis vi også i fremtiden vil have et godt sundhedsvæsen, bliver vi nødt til at tage bestik af fremtidens udfordringer i tide. Det er netop det, vi gør med sundhedsreformen.”