Prøv avisen

Minister siger god for Kristus i danske pas

Kristeligt Dagblad skrev den 2. marts om Karsten Riise Kristensens klage over Kristus-figuren på indersiden af de danske pas.

Kristus-figuren på indersiden af de danske pas bliver nu til en klagesag for Europa-Kommissionen

Justitsminister Lars Barfoed (K) og hans embedsmænd mener ikke, at et billede af Jesus i de danske pas krænker menneskerettighederne. Det skriver ministeren i et svar til den 50-årige direktør Karsten Riise Kristensen fra Roskilde, som har klaget til ministeriet over, at Kristus-billedet fra Jellingestenen figurerer på indersiden af de danske pas.

Læs også:Borger klager over Kristus i dansk pas

Som Kristeligt Dagblad fortalte i begyndelsen af marts, finder Karsten Riise Kristensen, at det religiøse symbol i de danske pas er en krænkelse af religionsfriheden og dermed menneskerettighederne. Det baserer han blandt andet på en nylig afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol om, at alle offentlige italienske skoler skal fjerne krucifikser fra klasseværelserne. Men den vurdering deler justitsminister Lars Barfoed og hans embedsmænd altså ikke.

I et brev til Karsten Riise Kristensen skriver Lars Barfoed, som ikke tidligere har kommenteret sagen, at han ikke finder, "at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols afgørelse i sagen Lautsi mod Italien indebærer, at det er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, når staten benytter et kristent symbol i danske pas".

Det har ikke været muligt at få justitsministeren i tale om sagen, men Karsten Riise Kristensen stiller sig ikke tilfreds med det skriftlige svar. Han agter derfor snarest at gå videre med sin klage til Europa-Kommissionen, som behandler klager over medlemsstaters overtrædelse af EU-retten.

Karsten Riise Kristensen erklærede tidligere, at han ville føre klagen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol – og den ret forbeholder han sig stadig. Men han vurderer, at den hurtigste og mest effektive vej går via Europa-Kommissionen.

– Ved Europa-Kommissionen er sagsbehandlingstiden kun to år. Hvis jeg vælger at føre sagen ved domstolene herhjemme, kan det nemt tage mindst to år, før den overhovedet kommer videre til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger han og tilføjer:

– Desuden har Europa-Kommissionen rent faktisk noget at skulle have sagt i denne sag. Det er jo ikke kun et dansk pas, men et europæisk pas, som til punkt og prikke skal følge alle forordninger. Og jeg er sikker på, at EU vil tage denne sag alvorligt. EU kan jo ikke leve med, at hvert land propaganderer for det ene eller det andet i passene.

Retsordførerne fra SF, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre har tidligere afvist, at Kristus-figuren i passet er et problem. Flere har påpeget, at de snarere ser motivet fra Jellingstenen som et symbol på Danmark og dets historie end på den kristne tro.

Men Karsten Riise Kristensen møder også opbakning til sin mission om at få billedet ud af passet. Ateistisk Selskab med omkring 1100 medlemmer støtter ham.

– Det er ikke en hjertesag for os, men hvis vi ikke skulle støtte ham, hvem skulle så, siger selskabets formand, Jesper Vind.

– Desuden synes vi, at det er lidt interessant, at motivet i passet lige præcis kun viser motivet af Kristi korsfæstelse. Hvis billedet skulle symbolisere Danmarks grundlæggelse, kunne man have valgt et andet udsnit – for eksempel hele stenen eller runerne. Her virker det, som om man bevidst er gået efter det religiøse symbol i Jellingestenen, tilføjer han.

Og det oplever Jesper Vind ligesom Karsten Riise Kristensen som krænkende og – som Ateistisk Selskab skriver i en pressemeddelelse – som unødig diskrimination af "den femtedel af befolkningen, der ikke er medlem af Folkekirken (...)."

agger@kristeligt-dagblad.dk

ARKIVFOTO. Fra juni i år skal ethvert nyt pas, der bliver udstedt i EU, indeholde fingeraftryk. Det bestemte EU-Parlamentet i dag under dets samling i Strasbourg. Dansk pas med rigsvåben Foto: Lars Wittrock