Prøv avisen

Minister skal se på kritik af antidepressiv medicin

Omkring en kvart millioner danskere fik i 2015 SSRI-medicin, og debatten berører derfor mange mennesker. Foto: Nicolai Svane

Debat om effekten af antidepressiv medicin får nu Enhedslisten til at kalde sundhedsministeren i samråd. Partiet efterlyser nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Professor i psykiatri ønsker penge til en undersøgelse, så man en gang for alle kan få afgjort spørgsmålet

Depressionsforeningen meldte i sidste uge om medlemmer, som er usikre på, om de skal fortsætte med at tage deres antidepressive medicin efter offentliggørelsen af en dansk rapport om den manglende effekt af såkaldt SSRI-medicin mod depression.

Det har nu fået Enhedslisten til at kalde fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) i samråd om sagen.

”Det bekymrende ved denne situation er, at der opstår stor usikkerhed blandt folk, som er brugere af disse præparater. Derfor er det helt afgørende for dem, at der bliver en sikkerhed for den vejledning, der bliver givet,” forklarer Enhedslistens psykiatri- og sundhedsordfører Peder Hvelplund.

Omkring en kvart millioner danskere fik i 2015 SSRI-medicin, og debatten berører derfor mange mennesker. Psykiatri- og sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt ser det som et stort problem, at så mange danskere tager medicinen. Hun er enig i, at der er behov for større fokus på forbruget af SSRI-medicin.

”Det er noget, vi skal have mere fokus på herinde i Folketinget. Jeg synes, det er helt fint, at man kigger nærmere på de anbefalinger, som foreligger. Hvis der er kommet nye ting frem, så skal man se på det, så vi på den måde sikrer os, at det er de rigtige anbefalinger,” siger hun.

Yildiz Akdogan, psykiatriordfører for Socialdemokratiet, vil også gerne have ministeren til at kigge nærmere på området.

”Jeg vil gerne høre ministerens vurdering af sagen. Jeg synes, det er vigtigt, at de mennesker, som tager de piller, kan føle sig trygge ved at tage medicinen,” fortæller hun.

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm skrev i fredags i et debatindlæg på politiken.dk, at Sundhedsstyrelsen ikke vil ændre i sine anbefalinger på baggrund af konklusionerne fra den nye rapport.

Han understregede samtidig, at SSRI-medicin stadig er nødvendig i behandling af moderat og svær depression.

Ifølge overlæge og ph.d. på Copenhagen Trial Unit Janus Christian Jakobsen, som er forfatter til den omtalte rapport, er det beklageligt, at Sundhedsstyrelsen ikke vil ændre sine anbefalinger på området.

”Sundhedsstyrelsens umiddelbare reaktion er, at de ikke vil ændre deres anbefalinger. Dette er godt nyt for de firmaer, som tjener penge på de her midler, men forekommer at være dårligt nyt for patienterne. Sundhedsstyrelsens reaktion sætter en tyk streg under, at det danske sundhedssystem ikke er så evidensbaseret, som man kunne ønske sig,” siger han.

Peder Hvelplund mener, at den seneste diskussion netop har skabt et behov for, at Sundhedsstyrelsen skal forholde sig til undersøgelsen og afhjælpe den usikkerhed, der har spredt sig.

”På nuværende tidspunkt er det svært at sige, om det er den ene eller den anden, der har ret i denne debat. Derfor er det helt afgørende, at der kommer nogle nye retningslinjer fra sundhedsstyrelsen,” siger han.

Poul Videbech, som er professor i klinisk psykiatri ved Københavns Universitet og overlæge ved Psykiatrisk Center Glostrup, har kritiseret den nye rapport i blandt andet nærværende avis i lørdags.

Han mener, at der burde laves nye undersøgelser på området, men regner ikke med, at staten vil finansiere en undersøgelse af præparaterne.

”Jeg kunne godt tænke mig, at der kom en under- søgelse, der en gang for alle kunne afslutte debatten. Problemet er bare, at det vil det offentlige ikke betale for. Og medicinalindustrien vil heller ikke, fordi deres patenter er udløbet for længst, så der er simpelt- hen ingen penge i det. Problemet er, at ingen vil undersøge det her til bunds mere. Og det er jo rigtig ærgerligt.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den vikarierende sundhedsminister eller Venstres sundhedsordfører.8