Minister skrotter ny lov om tipsmidler

Et lovforslag fra Kulturministeriet om at ændre støtten til landets humanitære organisationer er nu trukket tilbage efter massiv kritik fra oppositionen og organisationerne selv. Håbløst at gennemtrumfe en lov uden opbakning, siger kulturminister Uffe Elbæk (R)

Kulturminister Uffe Elbæk (R) har droppet sit forslag om at ændre på fordelingen af tipsmidlerne. Forslaget mødte stor modstand blandt andet fra frivillige organisationer.
Kulturminister Uffe Elbæk (R) har droppet sit forslag om at ændre på fordelingen af tipsmidlerne. Forslaget mødte stor modstand blandt andet fra frivillige organisationer. Foto: CLAUS FISKER Denmark.

Først var der panik. Så var der uvidenhed. Nu er der lettelse.

Et lovforslag om at ændre fordelingen af 60 millioner kroner fra tips- og lottopuljen, som hvert år uddeles til almennyttige organisationer, har de seneste tre uger skabt røre i den humanitære verden. Men efter massive protester kasserede kulturminister Uffe Elbæk (R) for en uge siden lovforslaget.
LÆS OGSÅ: Humanitære i oprør over ny tipsfordeling

Forslaget lød på, at landets 277 almennyttige organisationer ikke længere automatisk skulle tildeles penge fra tipspuljen efter deres evne til selv at samle penge ind hos medlemmer og via indsamlinger. I stedet skulle organisationerne fremover søge penge hos det ministerium, som hver organisation skulle lægges ind under eksempelvis Udenrigsministeriet for Unicefs vedkommende.

Det forslag affødte protester fra flere organisationer, som frygtede massivt bureaukrati og en forringet mulighed for selv at vurdere, hvor deres penge ville gøre størst gavn. En frygt som Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, deler, hvorfor han har opponeret kraftigt mod lovændringen. Og derfor glæder det ham, at forhandlingerne i Folketinget forrige fredag resulterede i en afskaffelse af lovændringen.

Forslaget var noget makværk, som konkret ville betyde, at organisationer, der arbejder for demokrati og menneskerettigheder, ville få mindre i støtte. Og det passer simpelthen ikke, når ministeren har sagt, at lovændringen ingen konsekvenser ville få. Det er det værste, jeg har set i mine syv år i Folketinget, siger han og pointerer, at han agter at grave mere i forløbet, når Uffe Elbæk på onsdag vil redegøre for forløbet fra Folketingets talerstol.

Også hos Isobro, indsamlingsorganisationernes brancheforening, er der glæde.

Hvis loven var blevet ændret, ville det betyde stor usikkerhed for organisationerne, for de ville ikke kunne regne med nogen støtte fremover. Forslaget fjernede trygheden hos de organisationer, som i forvejen er godkendt til at modtage støtte, og som ganske fornuftigt modtager penge efter deres evne til selv at samle penge ind, siger Robert Hinnerskov, generalsekretær i Isobro.

Hos de berørte organisationer udtrykker både Folkekirkens Nødhjælp og Børnefonden lettelse. Fra sidstnævnte siger direktør Bolette Christensen:

Der er behov for at se støtteordninger efter i sømmene med jævne mellemrum, og alting skal ikke bare forblive som det var. Men her var det svært at se hensigten med reformen, og hvad man ikke kan forklare, kan man heller ikke forsvare. Derfor er det betryggende, at ministeren har været lydhør over for kritikken.

Dermed fortsætter fordelingen af de 60 millioner kroner som hidtil, forsikrer kulturminister Uffe Elbæk (R). Han pointerer, at lovforslaget i sin tid blev fremsat af daværende kulturminister Per Stig Møller (K) med politisk opbakning, men som situationen har udviklet sig, ville det være håbløst at gennemtrumfe en lov uden opbakning.

Jeg har ingen intentioner haft om bare at køre loven igennem, og jeg vil altid tage højde for organisationernes høringssvar og kommentarer fra kulturordførerne. Tilbage står bare den udfordring, at Kulturministeriet nu fortsat skal bevilge penge på områder, som ligger uden for ministeriets fagområde, siger Uffe Elbæk.