Minister støtter DR's flytning af morgenandagt

DR svigter ikke sin pligt til at formidle den kristne kulturarv ved at fjerne Morgenandagten fra den almindelige sendeflade, fastslår kulturminister Per Stig Møller (K). Ministeren taler imod bedre vidende, mener DF og Kristendemokraterne

Kirke- og kulturminister Per Stig Møller mener ikke, at DR svigter ved at flytte morgenandagten.
Kirke- og kulturminister Per Stig Møller mener ikke, at DR svigter ved at flytte morgenandagten. Foto: Leif Tuxen.

Danmarks Radios omdiskuterede beslutning om at flytte den 80 år gamle morgenandagt fra FM-radio til den digitale DAB-radio bliver blåstemplet af kultur- og kirkeminister Per Stig Møller (K).

Beslutningen om at fjerne morgenandagten fra den almindelige sendeflade fik forleden flere partier til her i avisen at kritisere DR for at negligere kravet i den nye public service-kontrakt om at formidle den kristne kulturarv – herunder "dækning af morgenandagt".

LÆS OGSÅ: DR lancerer ny morgenandagt for unge

Men den kritik afviser Per Stig Møller ved at fastslå, at "der i kontrakten ikke er fastsat krav om, på hvilke platforme udsendelse af Morgenandagten skal ske. Det hører således under DR's kompetence at beslutte, på hvilke platforme udsendelsen skal ske," skriver han i et svar på Folketingets hjemmeside. Og konkluderer:

"Jeg finder derfor ikke, at DR's beslutning om fremover at placere Morgenandagten på P2 på DAB i stedet for på FM samt fortsat at udsende morgenandagten på DR 2 er i strid med DR's nye public service-kontrakt."

LYT: Debat mellem Erik Bjerager og Inger Bach om Morgenandagten i "Mennesker og Medier" på P1
Per Stig Møller tilføjer, at han har bedt DR om at redegøre for, hvordan DR fremover vil varetage forpligtelsen til at formidle den kristne kulturarv.

Men ifølge Dansk Folkeparti blåstempler ministeren dermed en beslutning, som både er "tåbelig og i modstrid med DR's forpligtelse".

"Ministerens ord er dybt skuffende. Han ved udmærket godt, at han taler imod bedre vidende. Selvfølgelig strider beslutningen imod den nye public service-målsætning, som indskærper, at DR skal tage sig af den kristne kulturarv, herunder Morgenandagten. Og så er det første, DR gør, at fjerne et hæderkronet program, som går et par menneskealdre tilbage. Det er et tegn på dyb foragt for andagtens lyttere. Det er ministeren nu med til at blåstemple," siger kirkeordfører Jesper Langballe (DF).

Han opfordrer ministeren til sørge for, at der "kommer en samlet regeringstilkendegivelse af, at det vil regeringen ikke acceptere":

"Når afgørelsen er så tåbelig og forkert, har regeringens ministre en tilsynspligt, der må træde i funktion," siger Jesper Langballe.

Kristendemokraterne kalder ligeledes Per Stig Møllers reaktion for "dybt skuffende" og opfordrer ministeren til at lægge pres på DR.

"Det undrer mig, at ministeren ikke kan se det enorme modsætningsforhold, der er i, at DR forpligter sig til at formidle kristendommen og derefter flytter Morgenandagten til den svært tilgængelige DAB-radio. Det skriger til himlen. Ministeren burde problematisere den beslutning over for DR," siger Kristendemokraternes folketingsmedlem, Per Ørum Jørgensen.

LÆS OGSÅ:Kronik: I DR er vi stolte af Morgenandagten

Men kultur- og kirkeministeren har ikke mulighed for at handle anderledes, vurderer ministerens partifælle, De Konservatives kirkeordfører, Charlotte Dyremose.

"Jeg kan sagtens forstå ministerens svar, for politikere skal holde en armslængde til det, DR's bestyrelse bestemmer, og han hverken kan eller må forsøge at ændre de beslutninger. En kulturminister kan ikke sidde og detailplanlægge DR's sendeflade," siger hun, men tilføjer:

"Beslutningen om at flytte Morgenandagten trækker bestemt ikke i retning af, at de lever op til forpligtelsen til at formidle den kristne kulturarv. Viser det sig i den kommende redegørelse, at de ikke lever op til forpligtelsen, skal ministeren gribe ind."

johansen@k.dk