Prøv avisen

Minister: Vi skal have knækket kurven for de hjemløse

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil have antallet af hjemløse ned. Foto: /ritzau/Bidstrup Stine

Socialminister Mai Mercado (K) håber, at kommunerne vil benytte muligheden for at få hjemløse på ret køl igen.

En frisk redegørelse fra september viser, at antallet af hjemløse i Danmark er steget med knap 500 de seneste to år.

Det er en af årsagerne til, at regeringen med socialminister Mai Mercado (K) nu foreslår at afsætte 250 millioner kroner til en øget indsats over for hjemløse.

"Vi skal have knækket kurven. Det er bekymrende, at vi det seneste år har oplevet en stigning i antallet af hjemløse. Og det er bekymrende, at vi får flere langvarigt hjemløse og flere unge hjemløse," siger ministeren.

Hun er klar over, at der ikke er nogen nemme snuptagsløsninger, fordi hjemløse ofte bøvler med meget sammensatte problemer.

"Men der er en fantastisk mulighed for at skele til Odense Kommune, hvor man har arbejdet på tværs internt i kommunen og med de samarbejdspartnere, man har."

"Odense har som de eneste opnået et flot fald i antallet af hjemløse flere år i træk," siger ministeren.

En vigtig årsag til de gode resultater i Odense er den såkaldte husly først-strategi. Her har det førsteprioritet at finde en bolig til den hjemløse, frem for at vente til misbrugsbehandling eller sociale støtteordninger har virket.

Ministeren erkender dog, at selv om hjemløshed er et nationalt problem, så er det specielt i hovedstadskommunerne svært at finde billige boliger.

"Det skyldes blandt andet, at man har prioriteret at bygge større og dyrere almenboliger."

"Men det er en kommunes privilegium at bestemme, hvordan boligmassen skal indrettes. Det kan vi ikke diktere fra Christiansborg," siger Mai Mercado.

For at hjælpe boligbyggeriet på vej er der i udspillet afsat 75 millioner kroner i støtte til boliger målrettet unge hjemløse.

Samtidig er det også regeringens hensigt at oprette et nationalt rådgivningscenter, hvor kommunerne kan søge hjælp og inspiration, ligesom der er afsat en pulje på 83 millioner til særlige kommunale projekter rette mod hjemløse.