Prøv avisen

Minister: Vi skal tale menneskerettigheder i Saudi-Arabien

Det saudiske diktatur har efter udenrigsminister Kristian Jensens (V) opfattelse "ændret sig". Her er det Saudi-Arabiens kong Salman bin Abdulaziz. Foto: AFP / FAYEZ NURELDINE

Den danske udenrigsminister vil tale menneskerettigheder under besøget hos et af de mest undertrykkende diktaturer i verden. Han ser tegn på fremskridt

Hvorfor skal den danske regering og det danske kongehus være del af et erhvervsfremstød i Saudi-Arabien, der betragtes som et af de mest undertrykkende diktaturer i verden?

Det spørgsmål bliver udenrigsminister Kristian Jensen (V) mødt med torsdag, hvor han er kaldt i samråd af Socialdemokraternes Mette Gjerskov og Enhedslistens Nikolaj Villumsen.

Kritikken af, at Danmark med besøget indirekte støtter et styre, som gennemfører massehenrettelser, får dog ikke Kristian Jensen til at overveje at aflyse besøget.

Han mener, at Danmark kan bruge besøget til at fremme en positiv udvikling i Saudi-Arabien ved at tale om problemerne i landet:

- Vi er kritiske over for de henrettelser og krænkelser af menneskerettigheder, som er foregået, siger Kristian Jensen og tilføjer:

- Det er vigtigt, når vi er ude for at handle, at vi ikke tier stille, men lader vores stemme blive hørt også om de menneskerettigheder, som Saudi-Arabien skal forbedre sig på.

- Det er, derfor jeg deltager som udenrigsminister, for at have den dialog med den saudiske regering, siger Kristian Jensen.

Han understreger samtidig, at Saudi-Arabien efter hans opfattelse "faktisk har ændret sig".

- De har åbnet for, at kvinder får en bedre retsstilling, kan deltage i valg og blive valgt til politiske poster. Det er slet ikke nok, men det går langsomt i den rigtige retning. Og den bevægelse skal vi understøtte, siger Kristian Jensen.