Prøv avisen

Minister vil have staten til at redde ægteskaber

Konkret skal sundhedsplejersker blive bedre til at spotte problemer og rådgive - også i hjem, hvor der er meget "ryddeligt og nydeligt", mener Mai Mercado. Arkivfoto. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Polfoto

For at undgå skilsmisser skal staten tilbyde ægteskabsrådgivning, mener socialminister. V og LA er skeptiske

Staten skal til at spille en langt større rolle og tilbyde rådgivning til par, allerede før der er knas i parforholdet.

Det siger den nytiltrådte social- og børneminister, Mai Mercado (K), til Politiken fredag.

"Staten skal på banen langt tidligere og tilbyde mægling og rådgivning, allerede før man ryger i konflikt eller når til erkendelsen af, at man skal skilles," siger Mai Mercado til avisen.

Også i forhold til børn skal staten spille en større rolle, mener ministeren.

Konkret skal sundhedsplejersker blive bedre til at spotte problemer og rådgive - også i hjem, hvor der er meget "ryddeligt og nydeligt".

Dermed lægger den nye minister op til, at staten generelt skal blande sig mere i familielivet, selv om den nye trekløverregering ellers har gjort den personlige frihed til en kernesag.

I disse måneder forhandler Folketingets partier om et nyt skilsmissesystem.

Her har der været fokus på mægling under selve skilsmissen, men den tidligere V-regering lagde ikke op til at tilbyde rådgivning som forebyggelse, sådan som Mai Mercado nu foreslår.

Ifølge Center for Familieudvikling vil forebyggende rådgivning med stor sandsynlighed føre til færre skilsmisser.

De to andre regeringspartier er dog ikke udelt begejstrede for idéen.

"Det vil være spild af ressourcer og gøre en alt for lille forskel," siger fungerende socialordfører Danny Malkowski (LA) til Politiken fredag.

I Venstre mener man primært, at staten skal blande sig i "højkonfliktsager".

"Taler vi om knas i et parforhold, hvor det ikke handler om, at der er børn, der lider overlast, så skal staten ikke blande sig. Så er det først og fremmest dem, som har knas i ægteskabet, der har en forpligtelse til at gøre noget," siger socialordfører Carl Holst (V).