Mogens Jensens afløser vil modarbejde inkompetence, middelmådighed og selviskhed

Flemming Møller Mortensen (S), der torsdag blev udnævnt til udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde, vægter de mellemmenneskelige relationer og næstekærligheden højt. I en travl hverdag finder han selv ro i kirken

Flemming Møller Mortensen stræber ikke mindst efter at være en næstekærlig person:
”Jeg har tre karaktertræk, jeg modarbejder hos mig selv og i alle de sammenhænge, jeg er i. Det er inkompetence, middelmådighed og lige nøjagtig selviskhed.”
Flemming Møller Mortensen stræber ikke mindst efter at være en næstekærlig person: ”Jeg har tre karaktertræk, jeg modarbejder hos mig selv og i alle de sammenhænge, jeg er i. Det er inkompetence, middelmådighed og lige nøjagtig selviskhed.” Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

”At du gider, Flemming!”

Sådan lød reaktionen fra folk omkring Flemming Møller Mortensen, første gang han stillede op til Folketinget i 2007, fortalte han i et portræt i Kristeligt Dagblad for fem år siden. På det tidspunkt havde han allerede oplevet, at der er koldt på toppen af det danske demokrati, hvor ”kiv, ævl og strid” er hverdagen, og hvor han til sin egen skuffelse havde fået få nye venner.

Alligevel gider han tilsyneladende meget mere. Torsdag blev han udnævnt til minister for udviklingssamarbejde og nordisk samarbejde som den eneste nyudnævnte minister i statsminister Mette Frederiksens (S) regeringsrokade efter Mogens Jensens afgang på grund af minkskandalen – han var på én gang minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og nordisk samarbejde.

Og det er næppe tilfældigt, at den nye minister hæfter sig netop ved de mellemmenneskelige relationer. For Flemming Møller Mortensen stræber ikke mindst efter at være en næstekærlig person, sagde han i det førnævnte interview:

”Jeg har tre karaktertræk, jeg modarbejder hos mig selv og i alle de sammenhænge, jeg er i. Det er inkompetence, middelmådighed og lige nøjagtig selviskhed.”

Han lykkes langt hen ad vejen med sine fortsæt, mener hans kollega og politiske modstander, DF’s sundhedsordfører Liselott Blixt.

”Vi har haft et langt og godt samarbejde i over ti år. Han er en fantastisk person, som er lige til at tale med, men han kan også være skarp og hård i replikken, når det gælder,” skriver hun i en sms.

Det er fra netop sundhedsområdet, at de fleste vil kende Flemming Møller Mortensen. Han var socialdemokraternes sundhedsordfører fra 2013 og indtil partiet tog regeringsmagten ved valget i 2019. Siden har han været gruppeformand og altså nu minister.

Han er født i 1963 i Store Brøndum i Nordjylland og er uddannet sygeplejerske. Hans meritter som omsorgsmenneske er mange, ikke i mindst i det udland, der nu bliver hans resortområde. Han har arbejdet på et spedalskhedshospital i Indien og som distriktssygeplejerske i Ilulissat i Grønland.

Udover at være folketingspolitiker og nu også minister, er Flemming Møller Mortensen også – i hvert fald indtil videre – forstander på Aalborg Kloster og har her i avisen beskrevet sig selv som en ”glad kristen” – og fremhævet næstekærlighedsbuddet, som det bedste ved kristendommen. Og så finder han en særlig fred i kirken:

”Gudstjenesten giver mig rum, og den ceremonielle del giver mig ro til at fokusere. Min hverdag er, som så mange andres, abrupt og fragmenteret, men i kirken får jeg ro dybt, dybt i mit indre,” sagde han.

Det var på Aalborg Kloster, at han sidste efterår tog afsked med sin mand, professor Erik Elgaard Sørensen, der døde af kræft. Han sad ved partnerens side, da han døde. De havde været sammen i 35 år.

”Trist, at hans mand gennem så mange år ikke nåede at opleve det her,” skriver Liselott Blixt i sin sms.