Ministeroverdragelse med bøn til Gud for rullende kameraer

Joy Mogensen (S) tog afsked med Kirkeministeriet ved at læse en del af sindsrobønnen højt for sin efterfølger. Ane Halsboe-Jørgensen (S) erklærede til gengæld folkekirken klar til mere grøn omstilling

Ministeroverdragelsen indebærer også den traditionelle gaveudveksling. Her overrækker den nye kirkeminister, Ane Halsboe-Jørgensen, børnebogen ”Min første salmebog” til sin forgænger, Joy Mogensen, som er gravid igen.
Ministeroverdragelsen indebærer også den traditionelle gaveudveksling. Her overrækker den nye kirkeminister, Ane Halsboe-Jørgensen, børnebogen ”Min første salmebog” til sin forgænger, Joy Mogensen, som er gravid igen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Det var et kransekagespisende og champagnedrikkende embedsværk, der tidligere i dag stuvede sig sammen i Kirkeministeriets lokaler ved Holmens Kanal for at sige farvel til én kirkeminister og goddag til en ny.

Det skulle egentlig have foregået om mandagen, da den nye minister Ane Halsboe-Jørgensen (S) blev udpeget til at tage over for Joy Mogensen (S). Men på grund af krisen i Afghanistan måtte højtideligheden vente.

Foran rullende kameraer tog departementschef Christian Dons Christensen som den første ordet til den lille forsamling og henvendte sig direkte med en varm tak til Joy Mogensen. Og mere indirekte køligt til medierne.

”Da du blev kirkeminister for to år siden, var der ikke nogen her i landet, eller i kirkeministeriet, der vidste, hvad der ventede dig,” begyndte han og henviste til de to store begivenheder, som endte med at blive dominerende for Joy Mogensens tid som minister: Tabet af den endnu ufødte datter Sarah. Og den verdensomspændende coronapandemi.

”Det taler til din ære, at uanset personlige tab, og uanset politiske orkaner, og uanset medier og kommentatorer, ja selv kirkemedier, som ikke ligefrem har lagt vægt på nåde og næstekærlighed, at du uanset det aldrig har mistet troen på det gode. Du har en klippefast tro på, at det gode findes derude,” lød det fra departementschefen, der roste Joy Mogensen for som minister at have insisteret på, at kirke og tro er vigtigt.

Efter Christian Dons Christensen tog Joy Mogensen ordet. Lidt rød i kinderne og med stikord skrevet ned på sin mobil henvendte hun sig først og fremmest til Kirkeministeriets lille skare af medarbejdere.

”Det kan godt være, I er det mindste ministerium på Slotsholmen. Men I er der,” sagde hun og takkede dem for en stor indsats under coronapandemien. Og så henvendte hun sig til alle de trossamfund, hun var minister for gennem to år.

”Der er mange, vi slet ikke havde hørt om, inden pandemien trådte til, men nu kender vi jer, og I har alle sammen udvist en kæmpe opfindsomhed til at række ud til de mennesker, I er der for. Uanset om I er en lille menighed på bare 10-20 mennesker, der samles, eller om I er store forsamlinger, så har I virkelig brændt for at få fat i mennesker, så de ikke gik til grunde i håbløshed,” sagde hun, før hun rettede opmærksomheden mod Ane Halsboe-Jørgensen. Og ikke mindst hendes opgave med at overtage arbejdet med den grønne omstilling i folkekirken.

”Du træder ind i et ministerium, som i den grad har brug for den der innovation. For at balancere alt det historiske, alt det liturgiske, alt det teologiske med helt konkrete løsninger og økonomi ude i de enkelte menigheder, der har du en folkekirke, der står samlet omkring, og jeg er så stolt af, at det er dig, der skal bringe dette arbejde videre.”

Og så gjorde hun noget, som de færreste nok havde forventet af en socialdemokratisk politiker i 2021. Hun fandt en bøn frem på sin telefon, som hun dog lovede at holde i kort form for tv-kameraernes skyld.

”Det er bønnen om sindsro, som lyder: Gud, giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre. Gud, giv mig sindssro og giv mig mod til at ændre de ting, jeg kan. Og Gud, giv mig sindsro og visdom til at se forskellen. Held og lykke med det,” sluttede Joy Mogensen, og overrakte Ane Halsboe-Jørgensen et oliventræ som et symbol på håb.

Og så var det den nye kirkeministers tur. Ane Halsboe-Jørgensen stod med rank ryg og talte uden manuskript. Hun roste Joy Mogensen for, at hun havde arbejdet med at gøre folkekirken mere klimavenlig trods en regeringstid, hvor coronapandemien satte sit klare aftryk på arbejdet.

”Så meget mere respekt aftvinger det, at du har sat en politisk retning på den grønne omstilling, som vores folkekirke selvfølgelig skal være en del af. Og jeg glæder mig over, at dine store ambitioner er blevet grebet mange steder, og jeg synes, det er et fantastisk arbejde,” sagde hun til Joy Mogensen og vendte sig derefter ligesom sin forgænger til medarbejderne i ministeriet.

”Jeg tror på, at vi finder os godt til rette, jeg har et virkelig godt indtryk af jer. Jeg glæder mig meget til, ikke nødvendigvis at sove på kontoret, men med stor ydmyghed og med stor respekt for hele området, at gå til opgaven,” sagde hun og refererede dermed tilsyneladende uanfægtet til Tidehvervs Agnete Raahauge, der tidligere på ugen udtalte til Kristeligt Dagblad, at en lur på kontoret var, hvad hendes forventninger til en ny kirkeminister kunne strække sig til.

”Det er en stor stolthed for mig også at være minister her,” fortsatte Ane Halsboe-Jørgensen, før hun overrakte en børnebog med titlen ”Min første salmebog” til Joy Mogensen, der er gravid igen og har termin ved årsskiftet.