Ministre erklærer krig mod usunde madvaner

Regeringen sætter 40 millioner kroner af til at bekæmpe dårlige kostvaner. Det er da en start, og det er vigtigt at gøre noget, siger kostvaneforsker.

Med en ny række initiativer håber fire samarbejdende ministerier at få flere danskere til at vælge sund mad frem for fedt- og sukkerholdig kost.
Med en ny række initiativer håber fire samarbejdende ministerier at få flere danskere til at vælge sund mad frem for fedt- og sukkerholdig kost. Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix.

Regeringen spillede onsdag ud med 14 såkaldte initiativer, der tilsammen skal flytte danske familiers kostvaner i en sundere retning.

Med de flotte ord følger en pulje på 40 millioner kroner, der skal bruges til alt fra vejledning af familier og mere sundhedsmærkning til bekæmpelse af "fake news" på madområdet.

Ifølge fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har familierne fortsat brug for vejledning om madens betydning for sundheden, så de kan tage oplyste valg i supermarkedet og hjemme i køkkenerne.

- Det har betydning både for den enkeltes trivsel og for samfundsøkonomien, hvor sundhedsudgifterne stiger i takt med, at flere får livsstilssygdomme, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Som oftest, når sådanne initiativer præsenteres, fyger det med tal:

Knap hver femte barn mellem 9 og 16 år er overvægtig.

Flere end hver femte af alle i Danmarks tykkeste region i Vestsjælland og på Lolland-Falster er svært overvægtige.

70 procent af dem, der er overvægtige som unge, vil også være det som voksne.

Derfor er der ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby god grund til at handle.

- Vi ved, at sunde madvaner grundlagt i barndommen med stor sandsynlighed følger med ind i voksenlivet og dermed er med til at forebygge både overvægt og en lang række forskellige sygdomme senere i livet, siger hun.

Regeringen vil med sit udspil også bekæmpe den sociale slagside, hvor de dårligst uddannede tilsyneladende spiser usundt i stigende grad.

Som belæg for den påstand henviser regeringen til en forskningsrapport fra en gruppe nordiske forskere.

Den viser, at på bare tre år er andelen af børn med usunde madvaner fra familier med korte uddannelser steget fra 12 til 24 procent.

Samtidig er børns usunde vaner i familier med længere uddannelser til gengæld faldet.

Ifølge en af rapportens forfattere, kostvaneforsker Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet, viser de tal dog udviklingen i hele Norden og ikke specifikt i Danmark.

Det går nemlig ikke kun den forkerte vej, siger Sisse Fagt:

- På nogle områder går det faktisk fremad med kostvanerne herhjemme. Men selv om der har været forbedringer, så er det jo ikke godt nok endnu, siger hun og fortsætter:

- Så der er bestemt et behov for at gøre noget, for der er stadig alt for mange børn, der spiser for meget fedt og sukker og får for lidt fuldkorn, frugt og grønt.

Intet kommer dog som bekendt af ingenting, og Sisse Fagt er ikke imponeret over summen på 40 millioner kroner til de mange initiativer.

- Men det er da en start, og det er i hvert fald vigtigt at komme i gang, siger hun.

/ritzau/