Mink-sagen: Mette Frederiksen red den værste storm af

Mette Frederiksen forklarede på et halvanden time langt pressemøde, at Statsministeriet formoder, at hendes telefon allerede i sommeren 2020 blev indstillet til at slette sms-beskeder automatisk. Det skaffer hende en smule luft i sagen

Politisk er Mette Frederiksen kommet under et voldsomt pres i de seneste dage – ikke på grund af selve minksagen, men netop på grund af ”sagen om sagen” – sms-sagen.
Politisk er Mette Frederiksen kommet under et voldsomt pres i de seneste dage – ikke på grund af selve minksagen, men netop på grund af ”sagen om sagen” – sms-sagen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fik muligvis allerede i sommeren 2020 indstillet sine telefoner til at slette sms-beskeder efter 30 dage.

Det er i hvert fald, hvad Statsministeriet "formoder", fortalte Mette Frederiksen på et velbesøgt pressemøde onsdag aften. Slettefunktionen blev muligvis aktiveret i forbindelse med, at departementschef Barbara Bertelsen forklarede statsministeren, at der kunne være en sikkerhedsrisiko ved ikke at slette sms-beskederne. Departementschefen havde selv haft sin telefon indstillet til at slette beskederne siden sin ansættelse i januar 2020, fremgik det.

Yderligere to centrale medarbejdere i Statsministeriet, stabschef Martin Justesen og departementsråd Pelle Pape har også haft deres telefoner sat til den automatiske sletning, men statsministeren kunne ikke fortælle, hvornår det var sket.

Kristeligt Dagblad spurgte, hvorfor statsministeren ikke i sommeren 2020 fik alle ministres telefoner indstillet på samme måde, når der var en sikkerhedsrisiko? Hvorfor gjaldt det kun hende og de tre andre topfolk i Statsministeriet?

Statsministeren svarede, at det ikke var hende, der rådgiver andre ministerier eller ministre i sikkerhedsspørgsmål om, hvordan deres telefoner skulle være indstillet.

Derudover understregede Mette Frederiksen som tidligere, at landet har befundet sig i en helt ekstraordinær krisesituation, at der er begået fejl, som hun allerede på forhånd sagde, der ville blive, og at hun bakker 100 procent op om embedsmændene. Hun tilskrev dem en stor del af æren for, at Danmark er kommet så godt igennem coronakrisen, som tilfældet er.

Endelig fremhævede hun, at hun ikke var klar over, at der ikke var hjemmel til at lukke minkerhvervet ned, da hun gjorde det for et år siden. Samt at hun og regeringen intet motiv har haft til at holde oplysninger væk fra kommissionen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) redegjorde for det lange forløb, hvor Granskningskommissionen har søgt informationer og især gerne har villet have fat i relevant sms-korrespondance. Ministeren forklarede, at der havde været stor usikkerhed om, hvordan man skulle sortere i de mange sms'er, der er blevet sendt rundt i den periode, kommissionen undersøger.

Tidligere i minksagen har statsministeren ofret sin fødevareminister Mogens Jensen (S), og der blev på pressemødet spurgt ind til de sms-beskeder, som blandt andre Barbara Bertelsen i den anledning sidste år sendte til Fødevareministeriets departementschef Henrik Studsgaard, og som allerede er blevet lagt frem i kommissionen. Det var en særdeles insisterende besked om, at ministeriet skulle påtage sig hele ansvaret for, at der ikke havde været en hjemmel til at lukke hvervet ned.

Netop den korrespondance ville statsministeren dog ikke kommentere. Hun erkendte, at der godt kunne være et "frisk" sprog mellem embedsmænd og politikere i den ophedede situation, som coronakrisen var. Men det måtte man “leve med.”

Politisk har Mette Frederiksen været under et voldsomt pres i de seneste dage – ikke på grund af selve minksagen, men netop på grund af ”sagen om sagen” – sms-sagen.

At statsministeren indtil onsdag aften ikke havde svaret på, hvornår det blev besluttet automatisk at slette sms-beskeder efter 30 dage på telefonerne hos de fire øverst placerede personer i Statsministeriet, har fået oppositionen til at gå voldsomt til angreb på hende. Også hendes støttepartier har løftet indtil flere øjenbryn.

Med de forklaringer, Mette Frederiksen nu har givet, har hun umiddelbart redet den værste storm af. Det har i hvert fald givet lidt luft, og for eksempel Enhedslisten mener at have fået svar.

Der står stadig mange ubesvarede spørgsmål tilbage, for eksempel om, hvorfor Statsministeriets embedsmænd ikke af sig selv kom på at slå den automatiske slettefunktion fra på telefonerne. Ifølge Nick Hækkerup har ingen undersøgelseskommissioner tidligere bedt om en systematisk gennemgang af telefonbeskeder, men det er tvivlsomt, om den forklaring er tilstrækkelig til at rumme, at Statsministeriet ikke har været mere opmærksomme på at journalisere de beskeder, der kunne være relevante for kommissionen.

Politiet arbejder nu på at genskabe sms-beskeder, der er sendt, og hvis det lykkes, og der senere dukker slettede sms'er op, som burde have været journaliseret, giver det topembedsmændene et nyt forklaringsproblem.

Men det må tiden vise.

3.11. 2021, kl. 22.30: Denne artikel var oprindeligt skrevet inden Mette Frederiksen holdt sit pressemøde og indeholdt tænkte, mulige udfald af det, som viste sig ikke at være aktuelle. Derfor er analysen skrevet om efter pressemødet.