Minksag skader Mette Frederiksens troværdighed. Men smitter kritikken også af på andre politikere?

Minkkommissionens hårde kritik af statsministeren og flere departementschefer kan øge danskernes mistillid til politikerne og embedsværket. Særligt hvis der er en opfattelse af, at de slipper for billigt, vurderer professor og historiker

I værste fald kan Minkkommissionens beretning fører til mistillid i store dele af politikerstanden - og ikke kun hos statsminister Mette Frederiksen (S).
I værste fald kan Minkkommissionens beretning fører til mistillid i store dele af politikerstanden - og ikke kun hos statsminister Mette Frederiksen (S). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Minkkommissionen sparer ikke på de hårde ord i den længe ventede beretning, som torsdag blev overleveret til Folketinget. Der var nemlig tale om "grov vildledning" og en "klart ulovlig" instruks, da statsminister Mette Frederiksen (S) stillede sig frem på et pressemøde den 4. november 2020 og krævede alle mink aflivet.

Den hårde kritik, som politisk kommentar Hans Engell kalder "i den røde ende af skalaen", styrker næppe Mette Frederiksens troværdighed, som ifølge flere målinger i forvejen har lidt et knæk som følge af minksagen som helhed. Ét af spørgsmålene, der nu melder sig, er: Rokker Minkkommissionens konklusioner kun ved danskernes tillid til statsministeren og regeringen? Eller rokker den ved tilliden til hele politikerstanden?