Minksag skader Mette Frederiksens troværdighed. Men smitter kritikken også af på andre politikere?

Minkkommissionens hårde kritik af statsministeren og flere departementschefer kan øge danskernes mistillid til politikerne og embedsværket. Særligt hvis der er en opfattelse af, at de slipper for billigt, vurderer professor og historiker

I værste fald kan Minkkommissionens beretning fører til mistillid i store dele af politikerstanden - og ikke kun hos statsminister Mette Frederiksen (S).
I værste fald kan Minkkommissionens beretning fører til mistillid i store dele af politikerstanden - og ikke kun hos statsminister Mette Frederiksen (S). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Minkkommissionen sparer ikke på de hårde ord i den længe ventede beretning, som torsdag blev overleveret til Folketinget. Der var nemlig tale om "grov vildledning" og en "klart ulovlig" instruks, da statsminister Mette Frederiksen (S) stillede sig frem på et pressemøde den 4. november 2020 og krævede alle mink aflivet.

Den hårde kritik, som politisk kommentar Hans Engell kalder "i den røde ende af skalaen", styrker næppe Mette Frederiksens troværdighed, som ifølge flere målinger i forvejen har lidt et knæk som følge af minksagen som helhed. Ét af spørgsmålene, der nu melder sig, er: Rokker Minkkommissionens konklusioner kun ved danskernes tillid til statsministeren og regeringen? Eller rokker den ved tilliden til hele politikerstanden?

Rune Stubager er professor i statskundskab på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet forsker i vælgeradfærd. Han vurderer, at den voldsomme kritik af Mette Frederiksen også vil påvirke danskernes tillid til resten af politikerne på Christiansborg.

"Statsministeren – og statsministre i det hele taget – fylder meget i vælgernes opfattelse af politik. For nogle vil hun være billedet på politikerstanden, og kritikken kan derfor ikke undgå at smitte af på politikerne generelt. Særligt hvis man kun følger overfladisk og sporadisk med i dansk politik, vil kritikken af statsministeren nok få nogle til at tænke: 'Nå ja, det er også de politikere, den er gal med.'," siger Rune Stubager.

Når Minkkommissionens beretning og minksagen i det hele taget kan rykke ved danskernes tillid, handler det om, at sagen er af en "betydelig" tyngde, siger Rune Stubager. 

"Grundlovsbrud er bestemt ikke hverdagskost. Dertil kan man lægge de økonomiske konsekvenser for samfundet og konsekvenserne for de berørte minkavlere, som har fået fjernet deres livsgrundlag og i nogle tilfælde livsværk. Hele efterspillet med de slettede sms'er rejser også – berettiget eller uberettiget – tvivl om, hvorvidt regeringen og særligt statsministeren og hendes departementschef har været ude på at skjule noget for befolkningen. Hvis den opfattelse får lov at fæstne sig hos borgerne, så er det min klare vurdering, at det vil mindske tilliden," siger han.

Tilliden vil ikke overraskende lide et større knæk blandt blå bloks vælgere, lyder det fra Rune Stubager. Både danske og internationale målinger viser, at tilliden generelt er højst blandt vælgerne, som har stemt på de partier, der vinder valget og danner regering. Derudover vil venstrefløjens vælgere nok være mere lydhøre over for Mette Frederiksens begrundelse for at aflive minkene. 

"Venstrefløjens vælgere er typisk mere optaget af omsorgen for de svageste, som var baggrunden for beslutningen. Man ville forhindre et endnu værre smitteudbrud af corona, som ville gå ud over de mest udsatte. Det hensyn satte man over et andet hensyn, som vægter højt hos mange borgerlige vælgere, nemlig erhvervslivets interesser og folks mulighed for at passe deres egen forretning og tjene penge."

Historiker og lektor emeritus ved Aarhus Universitet Michael Böss mener ikke, at Minkkommissionens beretning isoleret set forværrer tilliden til politikerne og de offentlige myndigheder. 

"Rapporten bekræfter blot en i forvejen udbredt opfattelse af forløbet om de aflivede mink," siger Michael Böss.

Om borgernes tillid til politikerne og myndighederne nu står over for et fald, afhænger af, hvordan det retslige efterspil bliver håndteret, og hvordan de implicerede bliver stillet til ansvar, vurderer Michael Böss. Det drejer sig også om Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen og departementscheferne i Justitsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet, som også får kritik af Minkkommissionen.

"Meget vil afhænge af, hvordan man håndterer kommissionens beretning, og om embedsmændenes tjenesteforseelser vil føre til disciplinærsager. Sådanne sager vil kunne skabe en følelse af retfærdighed, som er vigtig for at genskabe tilliden. Hvis der omvendt vil være borgere i samfundet, som føler, at forsætlige forsømmelser eller forseelser begået af politikere og embedsmænd ikke sanktioneres, vil det kunne forstærke mistilliden på længere sigt," siger Michael Böss.