Missionen i Afghanistan har været spildt

Vesten forsømte opbygningen af et troværdigt statsapparat de første år, og det er en af grundene til, at missionen i Afghanistan er gået galt, mener forfatteren Carsten Jensen

Hvis ikke vi genopdager, hvor afgørende familien er for vort samfund, er jeg alvorligt bange for, at vi kommer til at fortsætte med at poste rigtig mange penge ind i det sociale område, skriver folketingskandidat Kristian Andersen (KD)
Hvis ikke vi genopdager, hvor afgørende familien er for vort samfund, er jeg alvorligt bange for, at vi kommer til at fortsætte med at poste rigtig mange penge ind i det sociale område, skriver folketingskandidat Kristian Andersen (KD) Foto: Leif Tuxen.

Hvad er der efter din mening kommet ud af engagementet i Afghanistan ?

Det har været et kolossalt spild af ressourcer og menneskeliv, der ikke har gjort Afghanistan til et bedre sted at leve på nogen som helst måde. Uvidende og uansvarlige politikere har kastet os ud i et engagement, som ikke havde nogen chance for at lykkes, fordi missionen fra starten var dårligt forberedt.

Hvad skulle Vesten have gjort? Al-Qaeda i Afghanistan var trods alt ansvarlig for 11. september og samtidig var forholdene i Afghanistan forfærdelige?

Der er masser af lande i verden, hvor forholdene er aldeles forfærdelige, og det betyder ikke, at vi skal invadere dem allesammen. Jeg er helt enig i, at man ikke kunne sidde begivenhederne den 11. september overhørig. Men der skete to ting: Vi valgte de forkerte alliancepartnere i Afghanistan og allierede os med krigsherrer, der uhindret kunne fortsætte med at udplyndre Afghanistan. Og da vi i 2003 invaderede Irak, blev Afghanistan lavprioritet for amerikanerne. Opbygningen af et troværdigt statsapparat samt lov og orden blev prioriteret alt for lavt de første år. I dag er der lige så mange våben uden for hæren som inden for på grund af krigsherrernes mange lokale militser.

LÆS OGSÅ: Politikere løb tør for argumenter i Afghanistan

Hvem skulle så have haft magten, der er ikke så mange rene politikere i Afghanistan?

Enten skulle man have lavet en ren politiaktion, hvor man jagtede al-Qaeda og så trak sig ud igen. Eller også skulle man have forsøgt sig med et nationalt kompromis, der både omfattede Taleban og de regionale stormagter. Afghanistan er en brik i rivaliseringen mellem Pakistan og Indien, og nabolandet Iran har ingen interesse i stabilitet. Kina og Rusland har også store interesser i landet. Det har Vesten helt ignoreret.

Mindst seks millioner børn er kommet i skole. Er det ikke et fremskridt?

Jo, men vi hører ikke noget om de store problemer med frafald blandt eleverne og kolossal lærermangel. Regeringen lukker også skoler, samtidig med at der er en enorm korruption. Vores indgriben har gavnet en lille middelklasse i Herat og Kabul. Men den store del af befolkningen ude på landet har ikke haft gavn af udviklingen. De mange støtter Taleban i et forsøg på at afværge kaos.

Hvad tror du, der vil ske, når de vestlige tropper rykker ud?

Det nuværende styre vil blive løbet over ende i store dele af landet. Man kan bare læse efterretningsrapporterne. De beskriver, at situationen efter en tilbagetrækning vil ligne forholdene, da Sovjet trak sig ud af landet. Men med den forskel, at den afghanske regering i dag er uendelig meget svagere, end den var dengang.