Prøv avisen

Mit hashmisbrug åd mig op

Allerede i skoletiden stiftede Martin bekendtskab med det euforiserende stof. Det var sejt, og det var helt acceptabelt. Foto: Modelfoto.

Udadtil var Martin en velklædt ung mand med en succesfuld karriere. Men bag facaden gemte sig et massivt hash- og alkoholmisbrug

Marts 2011. Det er mandag morgen og vækkeuret ringer som sædvanlig klokken otte. Men Martin Andersen kan ikke rejse sig. Han kan ikke tænke klart. Han er bange.

Den morgen rammer jeg for alvor muren og går fuldstændig i stå. Det tager mig to timer at tage mig sammen til at ringe til mit arbejde og melde mig syg. Og da min chef svarer telefonen, bryder jeg fuldstændig sammen og fortæller min chef, at jeg ikke kan mere og ikke ved, hvad jeg skal gøre. Fordi jeg har et alkohol- og hashforbrug, der ikke er acceptabelt, fortæller 37-årige Martin Andersen.

LÆS OGSÅ: Anonym behandling hjælper hverdagens misbrugere

Som Martin Andersen ligger der udbrændt i sin lejlighed i København, kan han se tilbage på 20 års tæt parløb med hash fra forbrug til misbrug.

Allerede som barn blev Martin Andersen bekendt med det euforiserende stof. Det var noget, vennernes storebrødre røg. Det var sejt. Og det var helt acceptabelt. Langt mere acceptabelt end alkohol. Så da Martin Andersen blev tilbudt at prøve stoffet til en privatfest med en klassekammerat, var det helt naturligt at sige ja.

Så begyndte det stille og roligt derfra. Først en gang imellem til fester. Så ikke længere kun til fester, men også når vi bare skulle hygge derhjemme med computerspil eller videofilm. Drivkraften var, at jeg ikke følte, jeg kunne tåle alkohol og derfor brugte hash som alternativt nydelsesmiddel. Men snart begyndte jeg også at blande det med alkohol, siger han.

Som 18-årig prøvede Martin Andersen også kokain med en god barndomsven. Men da Martin opfattede kokain som meget vanedannende, holdt han det til højest en gang om måneden.

Hvad jeg ikke lagde mærke til var, hvordan afhængigheden af hash i stedet åd mig op. Jeg pralede af at kunne ryge så og så meget og stadig leve det hurtige liv. Men mit forbrug af hash blev egentlig en afkobling fra skole og arbejde. En flugt fra livet.

På arbejdet var Martin Andersen til gengæld en succes. Han arbejdede sig op fra at være sælger til teamlederassistent, coach og til sidst salgsspecialist. Når han gik på gaden, var han en velklædt ung mand med selvsikker attitude og en succesfuld karriere. Men privatlivet sejlede. Han fik den ene idé efter den anden om at videreuddanne sig og træne mere. Men intet blev ført ud i livet.

I slutningen af 20erne begyndte jeg for alvor at tænke over, hvordan jeg kunne arbejde som coach for andre mennesker, men ikke kunne coache mig selv. Og for halvandet år siden kom den første store nedtur, hvor jeg var sygemeldt i to uger. Jeg lovede mig selv at stoppe, men mønstrene vendte tilbage, siger han.

Martin Andersen fortsatte sit liv med hash og alkohol som hidtil. Indtil den dag i marts måned, hvor alt gik i stå.

Martin Andersens mor fandt ud af, at der er et projekt i København, hvor man anonymt kan gå i behandling for sit stofmisbrug. Sammen med andre der ligesom Martin er helt almindelige mennesker med arbejde eller uddannelse. Så Martin Andersen gik i behandling.

Jeg havde regnet med at få udleveret en værktøjskasse til, hvordan jeg blev stoffri, men sådan var det ikke. Det var en reel dialog om mig og mit liv, om hvorfor jeg havde besluttet at ryge. Jeg skulle kigge ind i mig selv og besvare de spørgsmål, jeg ellers var løbet fra i årevis. Og pludselig blev livet et valg. For mit hashforbrug bestod af mønstre og tilladende tanker. Kunne jeg finde årsagen til mønstrene, kunne jeg også bryde dem, forklarer Martin Andersen.

I dag har Martin Andersen afsluttet sit behandlingsforløb hos Projekt Anonym Stofmisbrugsbehandling. Han har været stoffri i præcis fem måneder.

holtze@k.dk

Martin Andersen er ikke personens rigtige navn, men navnet er redaktionen bekendt.