MitID volder stadig problemer

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Ældre kvinde med forældet og gammel mobiltelefon fra Samsung. Kvinde nægter at skifte til ny og moderne mobil smartphone
Ældre kvinde med forældet og gammel mobiltelefon fra Samsung. Kvinde nægter at skifte til ny og moderne mobil smartphone. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.

I Edinburgh er der flere, der ikke møder veludhvilede på arbejde på denne tirsdag morgen. Siden i går aftes har omkring 20.000 sørgende nemlig stået i kø til langt ud på natten for at se Dronning Elizabeths kiste i St. Giles Katedralen, skriver BBC. Frelsens Hær delte varme drikke og boller ud og flere ventede i op til syv timer. 

“Det er et historisk øjeblik,” sagde 35-årige Fiona, der stod i kø på trods af at skulle tidligt på arbejde næste dag, til BBC: “Vi vil gerne vise vores respekt for en ekstraordinær kvinde.” 

Selvom skotterne mødte talrigt op både i katedralen og til optoget, hvor kisten blev båret gennem byen,  ønsker kun 45 procent af skotterne at bevare monarkiet. Bag højtideligheden rumsterer ønsket om uafhængighed, skriver Jyllands-Posten. Og Skotland er ikke det eneste land, der gerne vil være fri fra Storbritannien. Med udsigten til Charles III som ny konge, knager Commonwealth-riget i fugerne - både i Belize, Jamaica, Antigua og Barbuda og måske endda i Australien, skriver Kristeligt Dagblad.

Udover sørgeoptog byder dagens morgensamling på to danske politikere, der har talt usandt, utilfredse MitID-brugere, en mørk hotelfacade og en Superbrugsen på Fyn, hvor der blev gjort et ganske spektakulært fund på taget. Velkommen til. 

Dronning Elizabeths kiste bringes fra Holyroodhose Palads til St. Giles katedral i Edinburgh
Dronning Elizabeths kiste bringes fra Holyroodhose Palads til St. Giles katedral i Edinburgh Foto: Andy Buchanan/AFP/Ritzau Scanpix

Abort får amerikanske kvinder til stemmeurnerne

I USA kan utilfredsheden med, at Højesteret har fjernet beskyttelsen af fri abort, betyde en valgsejr til demokraterne. Abortkendelsen betyder, at demokraterne ser ud til at kunne bevare deres flertal i senatet, skriver Information her til morgen.

"Højesterets abortkendelse var én af den slags begivenheder, som gør indtryk på alle. Folk forstod umiddelbart, hvad konsekvenserne kunne blive for dem og for deres familie. Det gav demokraternes valgkamp en saltvandsindsprøjtning," sagde Elaine Kamarck, valganalytiker ved tænketanken Brookings Institution ifølge Information.

Utilfredsheden med abortloven har fået et stort antal borgere, der normalt ikke stemmer, til at registrere sig som vælgere - og 70 procent af dem er kvinder, skriver den amerikanske avis Washington Post.

MitID volder stadig problemer

Vi bliver ved utilfredsheden med det offentlige lidt endnu. På Borgerservice herhjemme flokkes borgere, der har problemer med MitID, skriver Politiken.
Borgerservice er det eneste sted, hvor man kan få hjælp til MitID af et menneske - og det er de samme personer, der havde brug for hjælp til at få den nye digitale løsning, fortæller formand for Borgerservice Danmark.

"Vi kigger ind i en driftsopgave, der er meget større end NemID," siger han til Politiken.

Således fortsætter debatten om digitalisering, der også var varm som en overophedet telefon i forrige uge. Digitalisering ligger os på sinde, fordi den kan få os til at føle os utilstrækkelige, skriver Kristeligt Dagblad.

Region var advaret om ben-amputationer

Region Sjællands Regionsformand Heino Knudsen (S) sagde i august, at selvom der er flest ben-amputationer per 100.000 indbyggere, har der ikke være noget “røde flag på området”. Det høje antal skyldtes, at patienterne ikke kom på sygehuset i tide til at redde benet, lød det. 

Her til morgen skriver Jyllandsposten, at det er lodret i strid med sandheden. En ny aktindsigt viser, at regionen var advaret flere gange om for lange ventetider, der kunne føre til amputationer og blodpropper. 

Sagen startede i region Midtjylland, hvor en ekstern analyse viste, at 47  patienter årligt fik amputeret et ben, der kunne være reddet. En ny rapport viste i august store forskelle mellem regionerne - og at region Sjælland ligger klart dårligst.

Regionsformand for Region Sjælland, Heino Knudsen.
Regionsformand for Region Sjælland, Heino Knudsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kan Søren Pape kende forskel på jøder og kristne?

Morgensamling bliver ved politikerudtalelser, der ikke helt er i tråd med virkeligheden.  Søren Pape (K) har flere gange talt om, at hans mand Josue Medina Vasquez Poulsen er jøde, blandt andet til en konference om antisemitisme. Men det passer ikke. Ægtefællen og hans familie er kristne og aktive medlemmer af Syvende Dags Adventitskirken, skriver Ekstra Bladet.

“Min mand har sagt ting, der er forkert. Andet er baseret på misforståelser,” skrev Søren Pape på Facebook efter afsløringen i weekenden.

Måske var det løgn. Måske kan statsministerkandidaten ikke kende forskel på jøder og kristne. Eller måske er sandheden en helt tredje? For syvendedagsadventister har flere ligheder med jøder, forklar Jakob Egeris Thorsen, lektor i teologi til Kristeligt Dagblad i dag. Han mener dog, at forvirringen burde være opklaret i løbet af de næsten 10 år, som parret har været sammen - hvor de blandt andet har fejret jul sammen.

Nu tændes tusind julelys - eller hvad?

Mens efterårsmørket så småt begynder at sænke sig, kan man godt glæde sig til netop julen. Men det tyder på, at december i år bliver en del mørkere. I sidste uge skrev vi i Morgensamling, at Salling droppet julelysene som følge af de stigende elpriser. Og nu følger København trop. 
I hovedstaden er det Hotel D’angleterre, der hvert år byder på en julepyntet facade - men julebelysningen bliver sløjfet i år, skriver TV2. Magasin du Nord, Tivoli og Strøget har endnu ikke taget stilling til, hvad der skal ske med årets julebelysning.

Hotel D'angleterres facade har siden 1995 været vartegn for København, og årlige afsløring af årets julepynt tiltrækker mange tilskuere.
Hotel D'angleterres facade har siden 1995 været vartegn for København, og årlige afsløring af årets julepynt tiltrækker mange tilskuere. Foto: Bent Midstrup/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Rumstøv på taget af fynsk Superbrugsen

Til gengæld er der sket noget, der lyder næsten magisk i den lille by Ørbæk på Fyn. Her gjorde den norske forsker Jon Larsen nemlig en bemærkelsesværdig opdagelse, da han var til bryllup i området, skriver Videnskab.dk.

Forskeren, der er leder af projektet ‘Stardust’, kører som regel rundt med en stige i bilen, så han kan kravle op på hustage. Det behøvede han nu ikke, for Superbrugsen i Ørbæk havde en trappe hele vejen op til taget, så forskeren måtte op at kigge. Og ganske rigtigt fandt han fem mikromeritter - altså fem små støvkorn, der stammer fra rummet.

Selvom det endnu ikke er publiceret i et tidsskrift og godkendt af andre forskere, har Videnskab.dk sendt Jon Larsens billeder til to andre forskere, der bekræfter, at den er god nok. Det er første gang, der bliver fundet mikromeritter i Danmark.

Få et velskrevet overblik til morgenkaffen, når vores journalister alle hverdage kl.9 samler de vigtigste historier om tro, etik og eksistens fra ind- og udland. Skriv dig op til nyhedsbrevet her.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.