Mobning er det værste ved at være for tyk

Flere og flere børn vejer for meget og har større risiko for at få bestemte sygdomme. Men mobning er den vigtigste grund til, at barnet skal tabe sig

Flere og flere danske børn vejer for meget, og med de overflødige kilo følger en øget risiko for at få sukkersyge, forhøjet blodtryk og problemer med led og knogler allerede som barn. Des-uden er der større risiko for en lang række følgesygdomme som voksen, hvis man ikke taber sig. Men for børnene er det største problem ved at være tyk et lavt selvværd, mobning og bekymringer over ikke at være lige så smart i tøjet som kammeraterne.

- Mobning er helt klart den væsentligste grund til, at barnet skal tabe sig både for børnene og forældrene. Jeg tror, at smerten over at se sit barn blive mobbet - og måske endda være bange for at gå i skole - er så mange gange større i forhold til tanken om de følgesygdomme, der kan ramme barnet senere, siger Lene Skou fra Kildemose Julemærkehjem i Ølsted.

Julemærkehjemmene kender om nogen til de problemer, overvægtige børn tumler med i deres hverdag. Hvert år kommer 600 børn på et af Danmarks fire julemærkehjem for at tabe sig, og ventelisten er konstant voksende.

Børne- og ungelæge i Frederikssund Kommune, Vibeke Manniche, er enig i, at risikoen for sygdomme ikke er så vigtig for børnene.

- Problemerne for de overvægtige børn er først og fremmest, at de bliver drillet med deres overvægt, og at de er besværede, når de for eksempel skal løbe efter bussen, siger hun.

Anette Johansen har netop afsluttet sociologi-studiet med en afhandling om børn på julemærkehjem. Den viste en generel forskel på, hvad der er det største problem for de overvægtige piger og drenge.

Konstant forsvarsposition

- Pigerne tænker meget på udseende og tøj i forbindelse med deres overvægt. De er for eksempel kede af, at de ikke altid kan gå i sidste nye mode, mens drengene har større problemer med, at de ikke kan dyrke idræt på lige fod med dem, der ikke vejer for meget. Et generelt træk hos børnene er, at de føler sig udenfor, siger hun.

En del overvægtige børn har i det hele taget svært ved at skabe kontakt til kammeraterne, fortæller Ejla Thorsgaard fra Hobro Julemærkehjem.

- Mange af de børn, der kommer her, er ensomme og har ingen rigtig gode venner eller veninder. Børnene kan være meget nærtagende, simpelthen fordi de er i konstant forsvarsposition, siger Ejla Thorsgaard.

De børn, der er hårdest ramt af mobning og selvværdsproblemer, kommer på julemærkehjem, men mange børn vejer for meget og bliver drillet, uden at der for alvor bliver gjort noget ved det. Det mærker Bente Boserup, leder af Børnetelefonen, der drives af Børns Vilkår. Børn kan ringe anonymt til telefonlinjen og få en snak om deres problemer, og vægtproblemer er et emne, som jævnligt dukker op.

- Mange af dem, der ringer og fortæller, at de vejer for meget, er rigtig kede af det. De bliver måske mobbet og er bange for at have idræt og bade med de andre, men ved ikke, hvordan de skal tabe sig. Det kan være svært at hjælpe dem gennem telefonen, for der skal jo en samlet indsats til fra børnenes omgivelser, siger Bente Boserup og understreger, at det ikke er alle overvægtige børn, der bliver drillet.

- Om børn bliver mobbet eller ej handler meget om selvværd, og det mangler mange tykke børn. Men det er svært at sige, hvad der kommer først - overvægten eller det lave selvværd, siger hun.

vosgerau@kristligt-dagblad.dk