Moderat muslim: Venstre-politiker graver grøfter

Når Venstres Inger Støjberg opfordrer yderligtgående muslimer til at rejse ud af landet, så skærper hun konflikterne i samfundet, og det løser ingen integrationsproblemer, mener formanden Muslimer i Dialog, Mohamed Ali

Integrationsordfører for Vesntre Inger Støjberg. -
Integrationsordfører for Vesntre Inger Støjberg. -. Foto: Kristine Kiilerich.

Til de muslimer, der konstant modarbejder, konstant sætter spørgsmålstegn, er utilfredse, opfordrer til at drage i hellig krig i Syrien, begår æresvold eller drab, nedgør vore værdier, flag og måde at leve på . Til alle jer. Find et andet sted at leve og bo.

Så kontant lyder udmeldingen fra Venstres integrationsordfører Inger Støjberg i en kronik i Politiken i dag. Men Venstre-politikerens retorik møder skrap kritik fra blandt andre foreningen Muslimer i Dialog, der repræsenterer mindst 1000 unge veluddannede nydanskere med muslimsk baggrund.

Foreningens landsformand 29-årige Mohamed Ali, der læser på Copenhagen Business School i København er meget kritisk over for kronikken:

Jeg er ikke enig i den tone, hun bruger. Selvom jeg ikke går ind for æresdrab, tvangsægteskab eller stening, så mener jeg, at vi skal modarbejde den slags holdninger gennem dialog. Vi løser ingenting ved at sige, at mennesker, der repræsenterer bestemte holdninger bare skal rejse hjem. Det er en meget udansk måde at tænke, siger Mohamed Ali.

LÆS OGSÅ: Støjberg går til angreb på muslimske værdier

Han mener, at Danmark er nødt til at rumme yderligtgående muslimer, så længe de ikke bryder loven, og henviser til, at en stor del af de 200.000 muslimer i Danmark er født og op opvokset her i landet og føler sig som danskere.

Hvor skal de rejse hen. Skal danskere være med til at smide andre danskere ud, selvom de ikke har brudt loven. Deres hjem er Danmark, og hvilken ret har Inger Støjberg til at forlange, at mennesker, hun ikke selv er enige med, skal forlade af landet. Det er et problem. Specielt når man har et ansvar som politiker. Det er meget udansk at trække skrub-ud-kortet, og vi når ikke nogen løsning på den måde. Selvfølgelig skal vi kunne debattere muslimers rolle i Danmark, men det skal foregå på en respektfuld måde, siger Mohamed Ali.

LÆS OGSÅ: DF: Støjberg skal sætte handling bag kritik af muslimer

Han finder det samtidig forkert, at Venstres integrationsordfører baserer meget af sin kronik på et møde med Det Islamiske Trossamfund, som efter hans opfattelse ikke repræsenterer et flertal af muslimer i Danmark.

Yildiz Akdogan, tidligere medlem af Folketinget og i dag socialdemokratisk folketingskandidat, kan som udgangspunkt godt forstå Inger Støjbergs forargelse over, at nogle muslimer tager afstand fra de demokratiske værdier.

Problemet er, at Inger Støjberg anvender en meget hård retorik uden forslag til løsninger på de reelle problemer og den arbejdsløshed, der er hverdagen for mange nydanskere. Dermed gør hun hele debatten en bjørnetjeneste. Vi har de seneste ti år haft en værdidebat om indvandrere, der har været meget sort/hvid. Resultatet har været, at der er en gruppe unge, der i dag i højere grad definerer sig som muslimer end som danskere. Selvfølgelig skal vi debattere de muslimske mørkemænd. Men spørgsmålet er, hvordan vi gør det, siger Yildiz Akdogan.

LÆS OGSÅ: Støjberg: Velintegrerede muslimer er enige med mig

Inger Støjberg forklarer over for Ritzaus Bureau, at budskabet om at rejse hjem ikke kan blive andet end en opfordring til den store gruppe af muslimer, de konstant modarbejder og nedgør vores værdier og måde at leve på - og konstant opfordrer til at gå i hellig krig.