Moderinstinkt og kropskontakt fylder mere på danske fødesteder

Danske fødeafdelinger indretter i stigende grad praksis efter den nyeste viden om tilknytning mellem mor og barn. Den viser, at hud mod hud-kontakt efter fødslen er endnu vigtigere end hidtil antaget

Formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo mener, at der er et nyt fokus på vej i forståelsen af vores menneskelige biologi i forhold til fødsler og nyfødte.
Formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo mener, at der er et nyt fokus på vej i forståelsen af vores menneskelige biologi i forhold til fødsler og nyfødte.

Stadigt flere kvinder i Danmark får lov til at ligge uforstyrret med deres nyfødte hud mod hud i en time efter fødslen uden at blive adskilt, fordi personalet skal undersøge barnet. Det viser tal fra Dansk kvalitetsdatabase for fødsler, som netop er offentliggjort.
I 2010 lå 79 procent af de nyfødte hud mod hud hos deres mor en time efter fødslen. I 2011 er tallet steget til 90 procent.

LÆS OGSÅ: Moderinstinkterne tilbage på fødegangene

Tidligere har man på grund af blandt andet travlhed prioriteret tiden anderledes de første timer og taget barnet fra moderen for at måle og veje. Men nu er der kommet nyt fokus på, at mor og barn skal have fred og ligge hud til hud så må det andet vente, siger Christina Flems, udviklings- og kvalitetsjordemoder på Hvidovre Hospital, som påpeger, at det har dokumenteret god effekt på amningen.

Bag tallene gemmer sig ikke bare en ny praksis på danske fødesteder, men et paradigmeskifte i måden man håndterer nyfødte på, som har rod i den allernyeste forskning. Den viser, at tæt kontakt til moderens krop lige efter fødslen er essentiel for barnets udvikling. Hudkontakten igangsætter hormoner, der fremmer velvære og tilknytning.

Udover den nævnte positive effekt på amning falder børnene hurtigere til ro, de holder en bedre kropstemperatur og føler mindre smerte. Men der er også forskning, der viser, at det har positiv betydning for nerveforbindelser, hjerterytme, fordøjelsessystemet og blodsukkeret. Omvendt lyder det, at de nyfødte tager skade fysisk og følelsesmæssigt ved adskillelse.

Formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo mener, at der er et nyt fokus på vej i forståelsen af vores menneskelige biologi i forhold til fødsler og nyfødte.

Denne nye viden fortæller os, at det betyder rigtig meget for en pattedyrsunge at være hos sin pattedyrsmor. Ud fra en videnskabelig vinkel er der en rigtig god grund til, at den nyfødte skal være helt tæt på moderen. Det nyfødte menneske er en meget mere fintmærkende og fantastisk organisme, end man førhen har antaget, siger Lillian Bondo.

En af tidens guruer på området er den svenske læge og forsker med base i Sydafrika Nils Bergman. Han er blandt andet fortaler for den såkaldte kængurumetode, som også i Danmark bliver brugt til for tidligt fødte børn, hvor man erstatter kuvøse med tæt kropskontakt hud mod hud med forældrene i flere timer dagligt. Men principperne gælder ikke kun for tidligt fødte børn, men også børn født til tiden, siger han:

Hud til hud-kontakt er ikke noget ekstra det er den normale biologi, som organismen forventer. Tæt fysisk kontakt og ikke mindst amning giver beskyttelse og næring og tidlig binding og god hjernevækst.

På Rigshospitalet har man siden efteråret ændret sin praksis omkring kejsersnit, så mødrene får børnene op til sig med det samme for at forhindre adskillelse. Tidligere blev barnet taget fra moderen og undersøgt og pakket ind, mens moderen blev syet sammen, før hun fik lagt barnet til. Nu er rækkefølgen byttet rundt, og de overvågningselektroder, der tidligere sad på brystet og forhindrede, at der var plads til barnet, er blevet flyttet. Indtil videre har 80 mødre og nyfødte fået glæde af den ændrede praksis, og afdelingen undersøger nu betydningen, siger udviklingsjordemoder Anne Bar-foed:

Vi har skullet gå en omvej for at komme tilbage til det, som er en del af vores instinkter. Det har været gemt væk. Men nu begynder forskningen at bekræfte det, som har været naturligt førhen, og som der er en god mening med fra naturens side.

Familieliv side 14