Moralske fejltrin straffes hårdt

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Anna Mee Allerslev trak sig onsdag som både borgmester og radikal spidskandidat til kommunalvalget. Det sker efter en række møgsager i pressen, der ifølge forsker har elementer af ”politisk hykleri” over sig og derfor typisk straffes hårdt af borgerne

Anna Mee Allerslev (R) trak sig i går på et velbesøgt pressemøde på Københavns Rådhus fra politik. –
Anna Mee Allerslev (R) trak sig i går på et velbesøgt pressemøde på Københavns Rådhus fra politik. – . Foto: Philip Davali/ritzau.

Politisk har der været mere modgang end medgang for Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R), efter at hun i august i forbindelse med sit bryllup blev fejret og forplejet på Københavns Rådhus. Modgangen betød, at hun i går besluttede at trække sig fra københavnsk kommunalpolitik og som borgmester for sit område. Hun vil dog af tekniske grunde stadig stå på stemmesedlen til kommunalvalget den 21. november.

Siden dagbladet BT i september kunne fortælle, at Allerslev gratis lånte den såkaldte ”Rådhushal”, som det ellers normalt koster 65.000 kroner i døgnet at leje, har den radikale borgmester befundet sig i et politisk stormvejr. Godt nok har Allerslev meddelt, at hun nu vil betale de 65.000 kroner og i øvrigt blot har fulgt en administrativ praksis, men BT har også bragt en historie om, at hun kan have brugt sin borgmesterposition til at hjælpe et murerfirma, hvis ejer er hendes private ven. Noget, der har affødt panderynker hos forvaltningseksperter og fik flere partifæller til at trække støtten til Allerslev.

Asmus Leth Olsen er statskundskabslektor på Københavns Universitet med ekspertise i forskningsfeltet politisk psykologi. Han har studeret betydningen af politiske skandaler, og vurderer, at nogle ”sager” bliver straffet hårdere i offentligheden end andre. Danskerne forarges nemlig især af, hvad Asmus Leth Olsen kalder for ”politisk hykleri”.

”Politisk hykleri forstået som at skandaleindholdet er i modstrid med, hvad politikeren i øvrigt mener, eller partiet ideologisk står for. Det klassiske eksempel er socialdemokraten, der sender børnene på privatskole, mens partiet prøver at sige, at folkeskolen skal understøttes, eller Lars Løkke Rasmussen (V), der bruger penge fra fællesskabet, partikassen, hvilket måske står imod en liberal grundholdning om, at man skal betale for sine egne ting. Vores forskning understøtter, hvorfor de ting blev ’sager’. Denne her sag har måske elementer af politisk hykleri, og det er måske derfor, at den ret hurtigt udvikler sig, som den gør,” siger Asmus Leth Olsen, der hæfter sig ved en Facebook-status, som det radikale regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden Charlotte Fischer skrev onsdag morgen:

”Vi radikale har i mit hoved altid været dem, der gik forrest mod pamperi og korruption. For mig er vi et parti, der er knivskarpe på ikke at blande det private ind i forvaltningen – og i hvert fald ikke uden højt og tydeligt at gøre opmærksom på, hvis der måtte være interessesammenfald,” skrev Fischer.

”Hun siger jo direkte, at sagen er særligt alvorlig – selvom den kun har moralsk-etiske aspekter – fordi den har elementer af politisk hykleri,” vurderer Asmus Leth Olsen:

”Hun siger, at det er en del af den radikale identitet og dets ideologiske ståsted med en upartisk forvaltning og varetagelse af almenvellets interesser. De Radikale siger jo også, at ’vi lytter til økonomer’, og at nogle gange kan noget være ubehageligt, men man er ligesom nødt til at gøre det, fordi fagkundskaben foreslår det som det bedste.”

Anna Mee Allerslev har forsvaret sig med, at hun ikke har gjort noget formelt forkert i forhold til afholdelsen af sit bryllup. Der er så mere debat om den seneste historie om, hvorvidt hun skal blande sig i en byggesag, hvis hun kender den involverede. Hvor vigtigt er det for offentligheden, om noget er lovligt eller ulovligt, tilladt eller forbudt, eller om det er moralsk eller umoralsk?

”Det er ret vigtigt. Der har jo været sager, hvor folk har kørt spirituskørsel eller lignende, og det er klart ulovligt. Men vi kan se, at borgerne bekymrer sig ret meget om de sager, hvor der ikke er tale om lovbrud. For så ved de godt, at vælgerne er de eneste, der kan holde politikerne ansvarlige. Hvis man som politiker kun gør noget moralsk angribeligt eller uetisk, så er vælgerne simpelthen de eneste, der holder én ansvarlig. Så det betyder en del,” siger Asmus Leth Olsen.

I lande som USA og Frankrig har præsidentielle utroskabsaffærer tidligere haft stor betydning for politikeres popularitet. Asmus Leth Olsen og andres forskning har derimod vist, at danskerne ikke går så meget op i skandaler i politikeres privatliv. Men selvom Allerslev-sagen startede med hendes bryllupsfest, er der mere på færde. For der er netop i privatsfæren, at ”noget af det politisk-hykleriske kan opstå”, siger han.

”Man har en privat adfærd, og man har en offentlig adfærd, hvor man snakker om, hvad ens parti mener om principielle ting. Og det er i det krydspres, at hykleriet kan opstå.”

Desuden, forklarer Asmus Leth Olsen, ”straffer folk det meget hårdt, hvis man forvalter sit embede på en uhensigtsmæssig måde”.

”Og der er måske lidt elementer i den her sag af, hvordan man kan stille så mange spørgsmål (til embedsværket om bryllupsplanlægningen, red.)? Hvor meget arbejdstid går der med det? Og i den seneste byggesag er der også sendt over 40 spørgsmål til en helt anden forvaltning. Det er måske også lidt atypisk, at en borgmester for én forvaltning sender spørgsmål til en anden forvaltning,” siger Asmus Leth Olsen.

Det bliver ikke bedre af, at Allerslev er valgt i København. En radikal højborg.

”Jeg tror, det er mere alvorligt for partier, når de bliver ramt på deres hjemmebane. Det vil svare til en Venstre-mand fra Herning, der kommer i problemer, eller en konservativ i Gentofte eller Hørsholm,” vurderer Asmus Leth Olsen.