Morgensamling: To teenagere blandt ofrene for tragisk skyderi i københavnsk storcenter

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Tre er døde og fire ramt af skud efter skyderi i Fields i Ørestad, tæt ved Amager i København. Adskillige mennesker flygtede fra storcentret.
Tre er døde og fire ramt af skud efter skyderi i Fields i Ørestad, tæt ved Amager i København. Adskillige mennesker flygtede fra storcentret. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Morgensamling indledes i dag med den tragiske hændelse, der udspillede sig i storcentret Field's i den københavnske bydel Ørestad søndag aften.

Omkring klokken 17.30 affyrede en person skud i storcenteret på Amager. Kort tid efter var politiet massivt til stede, og allerede klokken 17.48 blev en 22-årig etnisk dansk mand anholdt. Chefpolitiinspektør Søren Thomassen gav klokken 8 i morges seneste status på et pressemøde i Politigården i København, hvor han sagde, at der ikke er noget, der tyder på, at skyderiet var terrorisme eller har racistiske eller politiske motiver.

De dræbte er to 17-årige danskere og en 47-årig herboende mand med russisk statsborgerskab. Fire personer er i kritisk tilstand efter at være blevet ramt af skud, herunder to danske og to svenske statsborgere.

Politiet regner ikke med, at der har været flere gerningsmænd bag skyderiet, selvom sagen stadig efterforskes massivt. Bagmanden var i besiddelse af flere våben, herunder en riffel, en pistol og en kniv. Alle lovlige våben, men den 22-årige mand havde dog ikke tilladelse til disse, siger Søren Thomassen på pressemødet. Manden er ifølge politiet "kendt i psykiatrien".

Nogle af de besøgende i Field's, der måtte flygte fra angrebet, skulle senere på aftenen til en stor koncert på spillestedet Royal Arena, hvor verdensstjernen Harry Styles skulle optræde. Koncerten blev først udskudt og efterfølgende aflyst.

Hændelsen i Field's har givet overskrifter i hele verden og affødt utallige sympatiserende reaktioner. Statsminister Mette Frederiksen (S) udtaler blandt andet i en pressemeddelelse, at "Vores smukke og normalt så trygge hovedstad blev på et splitsekund forandret."

Storcentret vil være lukket i en uge, og Københavns Politi opfordrer alle, der har informationer om angrebet til at henvende sig. Den 22-årige mand skal snart fremstilles i grundlovsforhør

Tour de France slutter danmarkstur med dobbelt dansk hyldest

Angrebet i Field's fik også lagt en massiv dæmper på den ellers festlige afsked, der var lagt op til efter sidste etape af årets Tour de France i Danmark. Kongehuset valgte hurtigt at aflyse den afsluttende reception, mens også løbsarrangørerne har reageret på den tragiske hændelse.

Søndagens etape var ellers en festlig en af slagsen set med rød-hvide briller, da rytteren Magnus Cort i ensom majetæt igen ryddede bordet i bjergkonkurrencen, hvorfor han i målbyen Sønderborg kunne lade sig hylde i den ikoniske prikkede bjergtrøje. I øvrigt vandt han titlen som "mest angrebsivrige rytter". Etapen blev desværre ikke en dansk succes, da ingen danskere fik blandet sig i sprinten, der blev vundet af hollandske Dylan Groenewegen.

Dermed forlader Tour de France-feltet Danmark og vender hjem til det velkendte terræn. Ifølge flere iagttagere har Tour-starten i Danmark været en kæmpe tilskuersucces med en enorm tilstedeværelse på ruten.

Radikale Venstre vil have folketingsvalg - men ingen rigsret

Tour de France forlader Danmark, men det gør Morgensamling ikke. Efter Minkkommissionens rapport i sidste uge kræver Radikale Venstres leder Sofie Carsten Nielsen nu et folketingsvalg til efteråret. Hvis statsminister Mette Frederiksen (S) ikke udskriver valg henover sommeren og senest ved Folketingets åbning i oktober, vil partiet erklære mistillid.

Modsat oppositionen vil Radikale Venstre dog ikke have en uvildig advokatundersøgelse på baggrund af rapportens konklusioner, hvorfor der indtil videre ikke findes flertal for en sådan. I dagens udgave af Kristeligt Dagblad kan man læse to eksperters udlægning af Radikales udmelding.

Til DR siger Sofie Carsten Nielsen blandt andet, at en advokatundersøgelse vil føre til frifindelse. "Der er ikke længere at komme i det juridiske spor," mener partilederen.

TV 2 fangede søndag Mette Frederiksen, der nægtede at kommentere på Radikales krav: "Jeg har meget stor respekt for partierne, og jeg lytter til, hvad partierne siger, ikke mindst vores parlamentariske grundlag, men jeg udtaler mig ikke om, hvornår der kommer valg," sagde hun.

Forhandlinger for SAS-piloter fortsætter indtil mandag middag

Hvis situationen i dansk politik ikke er kaotisk nok, så kan man orientere sig mod flyselskabet SAS. Her er forhandlingerne om piloternes overenskomst igen blevet udsat, og de forventes nu afsluttet i dag omkring middag. Hvis der ikke landes en aftale, så vil omkring 1000 piloter strejke. Ifølge Ritzau vil en sådan strejke koste 70 millioner kroner om dagen, og den regning kommer i kølvandet på coronapandemien, der har sendt flyselskabet ud i en massiv økonomisk krise.

Det er med andre ord en skæbnesvanger dag for flyselskabet, ligesom mange danskere kan få spoleret sommerferieplanerne som følge af en strejke. Ifølge SAS-regnskaber vil den påvirke omkring 30.000 passagerer og 250 flyafgange om dagen.

Joe Biden vil beskytte amerikanere, der rejser for en abort

Kaos kan også indkapsle situationen i det amerikanske retssystem, når det kommer til spørgsmålet om abort. Efter at Højesteret for nyligt omgjorde den famøse "Roe mod Wade"-dom, som har sikret kvinder i USA ret til abort frem til 20.-24. graviditetsuge, har stater nu mulighed for at forbyde eller kraftigt begrænse adgangen til abort. Ifølge BBC har den amerikanske præsident, Joe Biden, udtalt, at han forventer anholdelser af kvinder, der rejser imellem stater for at få foretaget en lovlig abort. Derfor lover præsidenten nu, at regeringen vil beskytte disse kvinder i transit, ligesom den vil sikre adgang til de såkaldte abort-piller, der hvor stater forbyder indgrebet.

Præsident Zelenskyj erkender, at vigtig by er tabt

Vi bliver uden for Danmarks grænser og kaster et blik på krigen i Ukraine, hvor de russiske styrker efter sigende har overtaget hele Luhansk, den østlige del af Donbas-regionen. Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, erkendte søndag aften, at den ukrainske hær har mistet kontrollen over byen Lysytjansk, der var den sidste ukrainsk-kontrollerede by i området. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Præsident Zelenskyj siger dog i samme ombæring, at de ukrainske styrker vil forsøge at generobre byen med nogle af de langdistance-våben, som er blevet sendt fra vestlige lande.

Datinglivet er på afvænning efter coronapandemien

Det kan være fristende at mødes til en øl, et glas vin eller en drink i sommervarmen, når man skal på den nervøse første date. Her kan man drikke mod til sig eller beruse sig i mere end kærlighed. Nu viser en undersøgelse fra en britisk virksomhed dog, at "dry-dating", som kan oversættes til "tørlagt stævnemøde", er blevet mere udbredt efter coronapandemien, skriver Kristeligt Dagblad i dag.

Mere end hver tredje af brugerne på den britiske datingapplikation "Bumble", der også er tilgængelig i Danmark, siger nemlig, at de er mere tilbøjelige til at være ædru på deres dates efter pandemien end før. Kønsforsker og lektor ved Roskilde Universitet Christian Groes mener blandt andet, at det er et udtryk for en mere fleksibilitetspræget datingkultur, ligesom selve stævnemødet bliver mere ærligt, fordi man ved, hvad man får.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.