Mormorstrik sælger i New York og Japan

ÆLDRES RESSOURCER En gruppe danske mormødres hjemmestrikkede baby- og børnetøj bliver solgt i eksklusive butikker verden over

Før bedstemødrene afleverer tøjet, skriver de en hilsen og deres navn på en mærkat, så den, der køber tøjet, får en hilsen med fra mormor. --
Før bedstemødrene afleverer tøjet, skriver de en hilsen og deres navn på en mærkat, så den, der køber tøjet, får en hilsen med fra mormor. --. Foto: Casper Christoffersen.

Hver onsdag eftermiddag mødes en gruppe kvinder – de fleste over 60 år – i et lokale på Haslev Museum. Med sig har de strikkepinde, hæklenåle og garn. En af dem er den 64-årige Ena Jørgensen.

"Der plejer at komme 16-18 stykker, og det er rigtig hyggeligt. Vi skiftes til at have kaffe og hjemmebagt kage med, og så strikker vi og snakker sammen," fortæller hun.

Det er dog ikke nogen almindelig strikkeklub, der mødes i Haslev, for faktisk tager kvinderne på arbejde, når de mødes. Og de har kunder over hele verden, der betaler mange hundrede kroner for de tæpper, sjaler, sokker, veste og meget andet, som de strikker.

Bag strikkeklubben står Nina Brandi, der overtog internetbutikken mormor.nu for tre år siden.

"Der sidder mange ældre kvinder rundt omkring, som er meget dygtige til håndarbejde. Mange af dem har strikket, siden de var fem-seks år, og det er den viden, de har, som jeg gerne vil bruge til at fremstille kvalitetstøj af bæredygtige materialer," fortæller hun.

Nina Brandi står for at designe og udvælge mønstre og for at købe garn og andre materialer. Mormødrene får betaling for hvert stykke tøj, de strikker, og de må selv bestem0me, hvor meget eller hvor lidt de laver. Egentlig er Nina Brandi uddannet levnedsmiddelkandidat, men hun har bestemt ikke fortrudt, at hun har skiftet levnedsmiddelvidenskaben ud med babystrik.

"Jeg har verdens bedste job, fordi det giver mening i alle led. De damer, der strikker, er meget dygtige, og de er sjove at være sammen med. Derudover er det en fornøjelse at kunne tilbyde produkter til babyer og børn, som er helt igennem bæredygtigt fremstillet og lavet i kvalitetsmaterialer som ren bomuld og alpacauld.

Vi oplever en stor efterspørgsel efter vores varer, og det tror jeg skyldes, at folk kan se, at det er god kvalitet, og det vil de gerne betale lidt ekstra for. Så passer man bedre på det, og tøjet går måske i arv fra barn til barn. Det er en god modvægt til den brug og smid væk-kultur, vi ellers lever i," siger hun.

Nina Brandi har boet to år i Bolivia som udsendt for Danidas landbrugssektorprogram. Her hun mødte hun blandt andet nogle kvinder, der altid sad og strikkede.

"Jeg tænkte dengang på, om ikke man kunne skaffe dem et arbejde, og efter at jeg overtog mormor.nu, er de blevet tilknyttet og strikker babysvøb."

Baby- og børnetøjet sælges ikke kun fra hjemmesiden. Det er også lykkedes for Nina Brandi at få eksklusive butikker over hele verden til at aftage bedstemødrenes produkter. Tøjet ligger blandt andet i butikker i New York, Japan, Norge og Sverige.

Før mormødrene afleverer tøjet, skriver de en hilsen og deres navn på en mærkat, så den, der køber tøjet, får en hilsen med fra mormor.

I alt er der omkring 60 kvinder over hele landet, som strikker til mormor.nu. Man behøver ikke at være bedstemor for at være med, men det er de fleste alligevel, for det er i "mormor-generationen", at man har tid til at sætte sig med strikkepinde eller hæklenål.

Efterspørgslen efter mormødrenes tøj bliver stadig større, og det kræver, at arbejdet tages alvorligt, så i Haslev bliver der ikke kun strikket, når damerne mødes, fortæller Ena Jørgensen.

"Onsdag eftermiddag hygger vi os, så langt det meste laver jeg hjemme. Jeg gør det bestemt ikke for pengenes skyld, men fordi det er sjovt. Man bliver bidt af det," siger hun.

madsen@kristeligt-dagblad.dk

Hvis De vil vide mere om mormor.nu, så gå ind på hjemmesiden www.mormor.nu eller kontakt Nina Brandi på nina@mormor.nu.