Mors dag er blevet velgørenhedsdag

Flere og flere organisationer benytter mors dag i morgen til at indsamle penge og oplever en stigende interesse og succes. Ellers kommercielle mærkedage bliver i stigende grad vendt på hovedet og brugt til fordel for verdens nødlidende

Mors dag bruges i stigende grad til at indsamle penge blandt humanitære organisationer. Men det udelukker dog ikke at sende en buket til mor samtidig. -
Mors dag bruges i stigende grad til at indsamle penge blandt humanitære organisationer. Men det udelukker dog ikke at sende en buket til mor samtidig. -.

Søde sager og blomster er de mest traditionelle gaver, når mødre verden over i morgen hyldes på mors dag. Men flere og flere humanitære organisationer ser nu deres snit til at få en bid af chokoladegaverne.

Store organisationer som Red Barnet og Unicef sælger børnepakker med eksempelvis en nærende nøddeblanding eller huer, sæber og tæpper, der sendes til nybagte mødre i tredjeverdenslande, mens andre organisationer som Maternity Worldwide samler penge ind i bytte for beviser på donationerne. Mellemfolkeligt Samvirke bruger mors dag til sin landsindsamling og kampagnen Giv jord til mor. Her kan man gennem donationer støtte oplysningsarbejde om tredjeverdenslandenes kvinders ret til jord.

– Vi bruger mors dag for at skabe en identifikation for bidragsyderne, og vores indsamlingskoordinatorer oplever det som en god historie at bruge til at hverve indsamlere, siger Vibeke Vinther, kommunikationschef for Mellemfolkeligt Samvirke.

Andre organisationer er fuldstændig afhængige af mors dag. Maternity Worldwide er en lille dansk organisation, der sammen med den britiske søsterorganisation bekæmper en af verdens højeste mødredødeligheder i Etiopien. Her betyder ringe muligheder for blandt andet fødselshjælp i landsbyerne, at komplikationer ved graviditet og fødsel er dødsårsagen for hver syvende kvinde, der dør i landet. Direktør Illa Westrup Stephensen forklarer, at organisationen samler stort set alle sine støttekroner ind i forbindelse med mors dag.

– Det betyder alt for os, at vi kan skabe opmærksomhed på den måde. Vores fokusområde er mødredødelighed, så det er helt oplagt at hægte vores indsamling på mors dag, som folk kender, men måske finder for kommerciel, siger hun og fortæller, at op mod 3000 danskere hvert år støtter organisationen i forbindelse med mors dag, og interessen er stigende.

Netop det helt bevidst at spille på den ellers kommercielt anlagte dag benytter organisationen Sex og Samfund sig også af. I morgen afholder den brunch-møder fire steder i landet med oplysning om den mødredødelighed, der hver dag koster 1000 kvinder livet på verdensplan. Arrangementerne støttes af en række folketingspolitikere på tværs af partierne, som holder oplæg om problemet.

– I Vesten er mors dag en overskudsdag, men samtidig er der også en dårlig side, og det er der en god symbolik i. Vi benytter os af kontrasten mellem vores verden og de lande, hvor mødre dør, siger advocacy-medarbejder for Sex og Samfund Mette Kirstine Schmidt.

Brugen af kendte mærkedage som indsamlingsdage er en klar generel tendens. Tidligere var det primært omkring jul, at de humanitære organisationer solgte velgørenhedsgaver, men nu breder det sig til andre dage, forklarer konsulent og ekspert i indsamlingsarbejde Stig Fog.

– Alle mærkedage kommercialiseres mere og mere, og det lægger nødhjælpsorganisationerne sig op ad. De fungerer også som kommercielle virksomheder, der hele tiden leder efter nye muligheder på markedet, siger han.

For organisationerne drejer det sig om at skabe en relation mellem giver og modtager, på mors dag mellem kvinder på tværs af kloden. Samtidig gælder det om at finde en aktuel og relevant begivenhed, og her mener Stig Fog også, at det er oplagt at vende det kommercielle på hovedet.

– Budskabet for dagen i øvrigt skal hænge sammen med organisationens. De skriver sig selv ind i en større historie, siger han.

dalsgaard@kristeligt-dagblad.dk

Mors dag bruges i stigende grad til at indsamle penge blandt humanitære organisationer. Men det udelukker dog ikke at sende en buket til mor samtidig. --
Mors dag bruges i stigende grad til at indsamle penge blandt humanitære organisationer. Men det udelukker dog ikke at sende en buket til mor samtidig. -- Foto: .
Mors dag bruges i stigende grad til at indsamle penge blandt humanitære organisationer. Men det udelukker dog ikke at sende en buket til mor samtidig. --
Mors dag bruges i stigende grad til at indsamle penge blandt humanitære organisationer. Men det udelukker dog ikke at sende en buket til mor samtidig. -- Foto: .