Moské og kirke dør om dør på spejderlejr

På den netop afsluttede lejr i Holstebro for flere end 35.000 spejdere blev der i fredags kaldt til bøn af lejrens imam. Efterfølgende var der fredagsbøn for begyndere

En moské og en kirke har i en uge ligget lige ved siden af hinanden på Spejdernes Lejr 2012. Der har i løbet af lejren været flere forskellige dialogarrangementer, blandt andet ”Fredagsbøn for begyndere”, hvor lejrens muslimer sammen med lejrimam Kassem Rachid (i midten på bænken) fik mulighed for at bede. Alle kunne se på og efterfølgende spørge til muslimernes tro. –
En moské og en kirke har i en uge ligget lige ved siden af hinanden på Spejdernes Lejr 2012. Der har i løbet af lejren været flere forskellige dialogarrangementer, blandt andet ”Fredagsbøn for begyndere”, hvor lejrens muslimer sammen med lejrimam Kassem Rachid (i midten på bænken) fik mulighed for at bede. Alle kunne se på og efterfølgende spørge til muslimernes tro. –. Foto: Jens Thybo/Spejdernes Lejr 2012.

I døren til moskéen står en lille dreng i spejderuniform.

Må jeg komme ind?, spørger han.

Inden for på gulvet sidder en håndfuld spejdere med det karakteristiske tørklæde om halsen. Også nogle muslimer har fundet vej til teltet bygget af træplader og hvid filt, der på Spejdernes Lejr 2012 udgør en moské.

Du må gerne komme ind, men tag skoene af først. Der skal snart være fredagsbøn, ligesom man også beder i kirken om søndagen, lyder svaret til drengen, som kigger lidt mere fra døråbningen, inden han går.

LÆS OGSÅ: Historisk stor spejderlejr rejser sig

Andre er mere nysgerrige. Aviaja Snedker-Nielsen og Kevin Narup, begge 11 år og KFUM-spejdere fra Lundby på Sjælland, er sammen med deres spejderleder og gruppe helt inde i moskéen. Ude i solen på en bænk ved moskéen få meter fra Stilhedens Katedral, som er lejrens kirke, fortæller de om, hvorfor de tror, at der både er en moské og en kirke på den hidtil største spejderlejr i Danmark. Moskéen er arkitekttegnet, og det er tredje gang, den er med på en dansk spejderlejr, men første gang den er placeret lige ved siden af kirken, som i mange år har været en fast del af tilbuddene på spejderlejre rundt om i landet.

Det kan være, at der ikke var mere plads andre steder, foreslår Kevin Narup.

Aviaja Snedker-Nielsen kommer også med et bud.

Måske for at lave et helligt sted, og derfor ligger det samlet. Det viser, at der er plads til kristne og også dem fra andre lande, der går i moské. Der er plads til det hele, siger hun, og Kevin Narup tilføjer:

Det viser, at der er mange forskellige slags spejdere.

Ud af de over 35.000 spejdere på lejren er der omkring 70 muslimske deltagere, hovedsageligt spejdere fra Tunesien, Pakistan og Egypten.

Lejrpræst Martin Holt Jensen har været med på hele lejren, hvor der har været en stor fælles gudstjeneste. Han har desuden konfirmeret en spejder, og et par er blevet viet på lejren.

Det er naturligt, at de to bedehuse ligger ved siden af hinanden. Ikke fordi det ene er lige så godt som det andet, men fordi det giver den dialog, der er behov for, for at vi som spejdere kan lære at forstå hinanden, siger han.

Til fredagens bøn deltager kun få muslimske spejdere. Derfor bliver det til en individuel bøn, hvilket får lejr-imam Kassem Rachid til at komme med denne kommentar efterfulgt af et smil:

Det er lidt ligesom i folkekirken, hvor der heller ikke altid kommer så mange.

Men mange spejdere stopper op og kigger på den håndfuld muslimer, der med bedetæpper og en megafon gennemfører bønnen.

Uden for moskéen og med skoene på igen fortæller Kassem Rachid en skare af interesserede spejdere om de fem søjler, islam bygger på. Bønnen er en af de søjler. Det bliver også til en snak om, hvordan religiøse gerninger er med til at tydeliggøre forskellene mellem islam og kristendom.

Kassem Rachid er glad for at være lejrimam og for arrangementet Fredagsbøn for begyndere.

Jeg synes, det er fantastisk, at moskéen og kirken ligger tæt ved hinanden. Selvom Danmark er et kristent land, er der plads til folk med en anden tro, og til at vi kan lære hinanden at kende, siger han og giver udtryk for, at flere muslimer i Danmark gerne må blive spejdere og deltage på lejre. Selv vil han meget gerne komme igen.