Motion kan erstatte medicin mod depression

Motionsprogrammer kan virke lige så godt mod depression som medicin, viser engelsk undersøgelse. Dansk forskning skal vise hvordan

Et engelsk studie har vist, at en god løbetur i skoven eller massiv styrketræning måske virker bedre mod depression end medicin. Danske studier skal undersøge, hvilen motion, der er mest effektiv. Modelfoto.
Et engelsk studie har vist, at en god løbetur i skoven eller massiv styrketræning måske virker bedre mod depression end medicin. Danske studier skal undersøge, hvilen motion, der er mest effektiv. Modelfoto. . Foto: Nima/ritzau .

Lægerne kan lige så godt ordinere motion som medicin til patienter, der lider af mild eller moderat depression. En række lægevidenskabelige undersøgelser peger nemlig i retning af, at effekten kan være den samme, konkluderer The Mental Health Foundation, den engelske pendant til Psykiatrifonden, i en ny rapport.

Motion kan være et middel mod depression

Også danske eksperter er overbeviste om, at motion kan have en positiv effekt på de cirka 200.000 danskere, der lider af depression. De tør dog endnu ikke udtale sig så skråsikkert som deres engelske kolleger.

"Vi er helt sikre på, at motion virker, men der er behov for flere og større studier, før vi kan sige mere præcist, hvor stor effekten er, og hvad den skyldes," siger formanden for Rådet for Folkesundhed, professor Bente Klarlund Pedersen.

Motion bruges allerede som behandling mod forskellige hjertesygdomme, diabetes, rygerlunger og forhøjet blodtryk.

En række studier har enstemmigt vist, at motionen mindsker dødeligheden, fordi blodkarene bliver mere elastiske, og patienten bliver mindre nemt forpustet. Der er dog endnu ikke foretaget en større undersøgelse af den direkte sammenhæng mellem motion og depression, men den er på vej.

Undersøgelser om forholdet mellem depression og motion foretages

I den hidtil største internationale undersøgelse er 300 patienter med depression lige nu i gang med forskellige motionsprogrammer på Rigshospitalet, og lægerne forventer gode resultater.

"Hvis der er en positiv effekt, kan vi muligvis også fortælle, hvilken type motion der virker bedst. Alt i alt kan det her give os en streng mere at spille på i behandlingen af depression udover medicin og psykoterapi. En ny behandlingsform uden bivirkninger, som alle vil kunne modtage," siger læge Jesper Krogh, der er en del af holdet bag undersøgelsen.

Hvis effekten er klar, finder han det naturligt, at motion mod depression bliver en del af det receptprogram, som de praktiserende læger allerede ordinerer motion ud fra.

"Motion kan påvirke mange ting, også det sociale liv hos deprimerede. Vi laver en 12 måneders opfølgning for at se, om motion kan virke forebyggende og måske mindske risikoen for til- bagefald. Det vil betyde utrolig meget i kampen mod denne sygdom," siger Jesper Krogh.

Undersøgelser har vist, at de samfundsmæssige udgifter ved depression i form af tabt arbejdsevne, sygemelding og stort forbrug af sundhedsydelser koster det danske samfund mellem fem og syv milliarder kroner om året. I 1999 var psykiske lidelser årsagen til 28 procent af alle nye tildelinger af førtidspension.

Resultaterne fra undersøgelsen på Rigshospitalet vil ligge klar i sommeren 2007.