Museumsdirektør træder tilbage efter ”krænkende handlinger”

Kunstmuseet ARoS’ direktør, Erlend Høyersten, trådte tirsdag tilbage efter en medarbejderundersøgelse med fokus på arbejdsmiljø og ”krænkende handlinger”

Undersøgelsen af arbejdsmiljøet på ARoS har kostet mellem 250.000 og 300.000 kroner og blev bestilt, efter bestyrelsen i april modtog et anonymt brev underskrevet af ”flere medarbejdere”.
Undersøgelsen af arbejdsmiljøet på ARoS har kostet mellem 250.000 og 300.000 kroner og blev bestilt, efter bestyrelsen i april modtog et anonymt brev underskrevet af ”flere medarbejdere”. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Uroen har ulmet på Danmarks næstmest besøgte kunstmuseum, ARoS, siden april, hvor en anonym medarbejderklage indløb hos museets bestyrelse. Kulminationen kom tirsdag, da ARoS’ direktør, norskfødte Erlend Høyersten, meddelte, at han stopper med øjeblikkelig virkning på Aarhusmuseet.

”Jeg er ked af den konkrete sag, men glad for, at han har taget konsekvensen af det,” siger Carsten Fode til Jyllands-Posten om Erlend Høyerstens beslutning.

Det er konsulentfirmaet Crecea, der har stået for undersøgelsen og interviewet medarbejderne. I en pressemeddelelse fra ARoS lød det, at ”Crecea-undersøgelsen konkluderer, at en del af de interviewede oplever udfordringer med ledelses- og organisationskulturen på ARoS, og at der desuden er forekommet krænkende handlinger”. Hvilke handlinger fremgår ikke.

30 ud af museets 220 medarbejdere, samt enkelte øvrige medarbejdere med ”noget vigtigt på hjerte”, er blevet udvalgt til halvanden times interview med Creceas erhvervspsykologer med henblik på at få en beskrivelse af arbejdsmiljøet på ARoS. Krænkende handlinger var ét ud af otte temaer i interviewene. Derudover har museet haft en whistleblowerordning, så medarbejdere anonymt har kunnet indberette deres oplevelser.

Overinspektør på ARoS, Lise Pennington, overtager indtil videre den daglige ledelse af kunstmuseet, der sidste år kun blev overgået af nordsjællandske Louisiana i antallet af besøgende.

Undersøgelsen af arbejdsmiljøet på ARoS har kostet mellem 250.000 og 300.000 kroner og blev bestilt, efter bestyrelsen i april modtog et anonymt brev underskrevet af ”flere medarbejdere”. Carsten Fode har til TV 2 Østjylland sagt, at det drejer sig om en personalesag, og at han på den baggrund ikke kan udtale sig om alvoren i klagen, men har fastholdt, at den gav anledning til at undersøge forholdene nærmere.

Erlend Høyersten har været direktør for ARoS siden 2014 og fik pr. 1. januar 2019 forlænget sin kontrakt med tre år. Hans kontrakt udløb således – før tirsdagens beslutning – den 31. december 2021. Han er født i Bergen i Norge og har tidligere været direktør for museet Kode i samme by.

Kristeligt Dagblad har tirsdag forsøgt at indhente en kommentar fra både Erlend Høyersten og bestyrelsesformand Carsten Fode, men det har ikke været muligt.