Musik lindrer døendes smerter

Musik kan fjerne fokus fra smerten og hjælpe døende med at give slip. Det viser dansk forskning i musikterapi, der bliver stadig mere udbredt på hospicer herhjemme

Det har en dokumenteret positiv effekt, når hospicer bruger tonerne fra for eksempel sang eller lyre i deres pleje og omsorg for døende. -- Arkivfoto.
Det har en dokumenteret positiv effekt, når hospicer bruger tonerne fra for eksempel sang eller lyre i deres pleje og omsorg for døende. -- Arkivfoto. Foto: Arkivfoto.

Stadig flere hospicer bruger tonerne fra for eksempel sang eller lyre i deres pleje og omsorg for døende. Og det har en dokumenteret positiv effekt. Det fortæller Lars Ole Bonde, lektor og ph.d. i kommunikation på Aalborg Universitet. Som den første herhjemme har han i et forskningsprojekt undersøgt effekten af musik på patienternes sidste tid:

– Man kan dokumentere, at musikken forbedrer patienternes livskvalitet. De har færre smerter, og de får oftere en bedre relation til deres omgivelser. Og man kan se det fysisk for eksempel på vejrtrækningen, som ofte er besværlig for patienten den sidste tid. Ved musikkens hjælp kan den blive langsommere og roligere, siger Lars Ole Bonde.

Musikken kan være valgt af patienten selv eller i samarbejde med de pårørende. Det kan være musikgenrer eller bestemte sange, der har haft særlig betydning for den enkelte.

– Musikterapeuten forholder sig ikke bare til den fysiske del af døden, men til hele patienten – og hvordan han eller hun har det som mennesker? Og patienter, der er parate til det, får en mulighed for at åbne op og tale om erindringer, forholdet til familien, smerte, glæde og sorg. Selv de patienter, som siger, at musik ikke har betydet noget særligt for dem, finder ofte ud af, at det alligevel har haft betydning, siger Lars Ole Bonde, der fortæller, at musikterapi i behandling af døende også er beskrevet og veldokumenteret i udlandet.

En af dem der arbejder med feltet, er musikterapeut Lise Høy Laursen, som har arbejdet på flere hospicer i Danmark. Hun oplever, at musikken kan hjælpe patienten til at tage hul på nogle af de svære følelser og tanker, som er forbundet med den sidste tid før døden.

– Musikken kan afspejle patientens følelser omkring døden og omkring eksistentielle spørgsmål, hvilket kan virke forløsende, især hvis patienten har svært ved at udtrykke disse følelser over for de pårørende, siger Lise Høy Laursen, der synger og spiller for den enkelte patient blandt andet på instrumenter som guitar og lyre:

– Lyren er et fantastisk instrument. Især i de tilfælde hvor folk ikke rigtig kan tale, og hvor der er meget kort tid til, at de skal dø. Måske fordi den har en meget lidt invaderende lyd og en utrolig fin klang, siger Lise Høy Laursen.

Musikterapeuter er universitetsuddannede, og den første terapeut blev ansat på hospice for otte år siden. I dag tilbyder halvdelen af landets 14 hospicer musikterapi til patienterne. Et af stederne er Anker Fjord Hospice ved Ringkøbing, hvor hospicechef Herdis Hansens erfaringer er utrolig gode:

– Hos os er musikterapien et tilbud på linje med massage og smertestillende medicin, som personalet kan gøre brug af for at lindre. Med musikterapien kan man stimulere sanserne og lave afspænding med patienten, og man kan flytte fokus fra det, der er smertefuldt og invitere patienten et sted hen, hvor der er godt at være, siger hun.

vaaben@kristeligt-dagblad.dk