Prøv avisen

Muslimer mødes med Nyrup

Statsministeren kritiseres for sin håndtering af mødet med de muslimske, religiøse ledere. Nyt møde aftalt på mandag

- Når statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) vælger at lade såkaldte kulturmusli-mer få indflydelse på listen til et møde med muslimske religiøse ledere, så lader han en vigtig kontakt til gruppen af praktiserende muslimer glide sig af hænde.

Det mener ph.d. i missionsvidenskab Mogens Mogensen.

En gruppe på 15 muslimsk-religiøse ledere havde taget initiativ til et møde med statsministeren, der skulle have fundet sted i tirsdags. Mødet blev aflyst. De muslimske ledere fik den besked, at statsministerens kalender var overfyldt, mens presseforlydender snarere pegede på, at listen af deltagere ikke faldt i Poul Nyrup Rasmussens smag, efter en konsultation med blandt andre den radikale politiker Naser Khader.

Mogens Mogensen understreger, at han ikke ved, hvad der nøjagtig er foregået i Statsministeriet.

Men han synes, det virker mærkværdigt, hvis statsmi-nisteren finder det tilstrækkeligt med sekular muslimsk rådgivning i sin kontakt til den gruppe af muslimer, der praktiserer deres tro.

- Naser Khader og andre sekulariserede muslimer har ikke den kontakt til praktiserende muslimer, som de religiøse ledere har, og derfor spiller Poul Nyrup sig en vigtig kilde til indflydelse på praktiserende muslimer af hænde. Alle praktiserende muslimer mener, at Koranen bogstaveligt talt er Guds ord, og dermed er de ifølge vores begreber fundamentalister. Det betyder imidlertid ikke, at disse såkaldte fundamentalister er fanatiske ek-stremister, der vil udøve terrorhandlinger. De fleste er fredelige mennesker, der tager deres tro alvorligt, siger Mogens Mogensen.

Han mener, at det i det hele taget er betænkeligt at mistænkeliggøre mennesker, der tager deres tro alvorligt. Det vil også gå udover aktivt engagerede kristne.

- Kristendommen risikerer at miste sit profetiske budskab, der blandt andet kræver modet til at sige magten midt imod. Vi kan ikke lade kristendommen nedskrive til laveste fællesnævner, siger han.

Sent i går arbejdede Stats- og Kirkeministeriet med at arrangere et møde med muslimske grupper på mandag. Kirkeminister Johannes Lebech (R) kendte på det tidspunkt intet til deltagerlisten, der bliver på mellem 15 og 20 repræsentanter. Han mener dog, at imam Fatih Alev fra Nørrebro i København er med, og siger også, at det bliver både muslimske organisationer og imamer. Han ønsker ikke at kommentere, om statsministeren har håndteret sagen med de muslimske ledere klogt.

- Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg kan kun sige, at jeg glæder mig til at være vært ved mødet. Kirkeministeriet har en god dialog med muslimer.

Imam Fatih Alev, der var arrangør af mødet, der blev aflyst i tirsdags, havde i går intet hørt om det nye møde, og det havde imam Abdul Wahid Pedersen heller ikke. Ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger er der i hvert fald en af de oprindelige 15 muslimske ledere, der er blevet kontaktet.

Fatih Alev siger, at den oprindelige gruppe på 15 religiøse ledere vil tage imod et tilbud om et møde med SF´s leder, Holger K. Nielsen.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk