Prøv avisen

Muslimer reddede jøder

Unge muslimer besøger udstillingen i Ramle, hvor historien om, hvordan muslimske albanere reddede jøder under Anden Verdenskrig, kan opleves de næste tre måneder. – Foto: .

Albanske muslimer reddede både albanske og andre østeuropæiske jøder under Anden Verdenskrig

Udstillingen var ikke planlagt som en kommentar til krigen mellem Hamas og Israel. Ikke desto mindre kan en udstilling om, hvordan muslimske albanere reddede østeuropæiske jøder fra holocaust, godt tjene som en sådan.

Udstillingen, Besa et æreskodeks om muslimske albanere, der reddede jøder under holocaust, åbnede på mindedagen for holocaust den 27. januar i den arabisk-israelske by Ramle uden for Tel Aviv. Her fortælles historien om 17 af de 63 albanere, som gjorde albanerne til en del af de 22.000 individer, som Yad Vashem-museet har udpeget som de, der gjorde det rigtige.

Besa betyder direkte oversat at holde et løfte og er en del af den høfligheds- og æreskultur, der præger Balkan. Så da andre europæiske lande udleverede jøderne til nazisterne under Anden Verdenskrig, stod albanerne blandt de få heriblandt Danmark som valgte en anden vej. Også når de gjaldt de jødiske flygtninge, der kom fra nabolandene.

Blandt andet fortæller Enver Alia Sheqer om sin far, at han var en hengiven muslim, hvis tro betød, at man kan nå paradis, hvis man redder et liv. Da Ali Sheqer Pashkaj uden for sin forretning traf en gruppe tyskere på vej med albanske fanger og en jøde, som de ville skyde, inviterede han tyskerne indenfor. Han drak dem fulde og stak i smug en seddel til den unge jøde om, hvilken vej han kunne flygte. Under trusler om at hele landsbyen ville blive brændt ned, hvis han ikke fortalte, hvor den jødiske mand var blevet af, holdt han stadig på sin uskyld. Da tyskerne kørte, fandt han den unge mand i skoven og skjulte ham, til krigen var forbi.

I de næste tre måneder vil både arabiske og israelske skoleelever som et led i undervisningen besøge udstillingen, som er udarbejdet i samarbejde mellem Yad Vashem og bystyret i Ramle.

Udstillingen har tidligere været vist på Yad Vashem og i FN-bygningen i New York.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk