Prøv avisen

Muslimer skal være aktive medborgere

Med en landsdækkende kampagne vil foreningen Muslimer i Dialog gøre op med billedet af muslimer som en gruppe, der står uden for samfundet. - Foto: colourbox.

Med en landsdækkende kampagne vil foreningen Muslimer i Dialog gøre op med billedet af muslimer som en gruppe, der står uden for samfundet. Aktivt medborgerskab er nøgleordet

Landets unge muslimer skal i den kommende tid fjerne efterladte pizzabakker fra gader og stræder og donere blod til kræftsyge og ulyk-kesofre.

Sådan lyder opfordringen fra foreningen Muslimer i Dialog, som via en landsdækkende kampagne forsøger at få flere unge ? især unge muslimer ? til at tage aktivt del i samfundet og styrke deres følelse af at være medborgere.

- Vi ønsker at give muslimer i Danmark en ny profil som nogen, der deltager aktivt i samfundet. Samtidig vil vi gerne vise de unge, hvordan de faktisk kan være medbestemmende i det danske samfund. Vi vil også gerne vise dem, at de selv kan være med til at tage et ansvar for at sikre, at det her bliver et bedre sted for os alle at være, forklarer Helene Larsen, som er talsmand for kampagnen med navnet Vi ta?r ansvar.

Den skyder Muslimer i Dialog i gang på lørdag med en temadag i Århus, Odense og København, hvor foreningen arrangerer indsamling af affald i gaderne. En måned senere opfordrer kampagnen landets muslimer til at donere blod. Og meningen er, at der hver måned resten af året skal være mindst en aktivitet med fællesnævneren Vi ta?r ansvar.

- Planen er også at fortsætte næste år, hvor vi håber, at flere andre foreninger vil være med til at køre kampagnen videre, fortæller Helene Larsen.

Professor Ove Korsgaard fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole har gennemført flere projekter om integration og medborgerskab. Han finder det ?opmuntrende?, at kampagnen netop fokuserer på at få unge muslimer til at opfatte sig som medborgere.

- Umiddelbart lyder det som et nyt skridt, at en muslimsk forening i Danmark tager begrebet aktivt medborgerskab til sig og bruger det som noget, unge mennesker skal spejle sig i. Samtidig kan det være et vigtigt initiativ i forhold til integrationen. Begrebet medborgerskab overskrider både de kulturelle, etniske og religiøse skillelinjer, der ellers eksisterer. Det handler om os alle, forklarer Ove Korsgaard.

At kampagnen satser på at involvere unge muslimer i samfundet via meget konkrete aktiviteter som indsamling af skrald i gaderne er desuden en klog strategi, mener han.

- Det at bidrage til fællesskabets bedste, det er noget, som ligger i begrebet medborgerskab. Derfor er helt konkrete aktiviteter i et lokalområde en god måde at vise det omgivende samfund, at man er medborger, forklarer Ove Kors- gaard.

Kampagnen har allerede sikret sig opbakning fra en række kendte personer ? blandt andre komikeren Omar Marzouk, sangeren Isam B. og Københavns teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R).

- For mig at se er en af de bedste ting ved at bo i en by, at der bor mange forskellige mennesker med vidt forskellig baggrunde og vidt forskellige kompetencer, og vi skal så finde ud af at leve ordentligt side om side. En af måderne, det kan ske på, er ved at deltage i arrangementer, som er med til øge oplevelsen af fællesskab. Som for eksempel at give blod eller hjælpe hinanden med at gøre byen ren. Det skaber en langt større forståelse, mener Klaus Bondam.

Læs mere om kampagnen på www.tagetansvar.dk

christina@kristeligt-dagblad.dk