Mysteriet om biers massedød er opklaret

I USA og Europa dør bier på stribe. Nu er den mystiske massedød blandt bier opklaret. To forskerhold har hver for sig konkluderet, at to slags pesticider langsomt dræber honningbier og humlebier

Massedød blandt bier har været et problem i flere år, men man har ikke før vidst, hvorfor store arealer pludselig var tomme for bier.
Massedød blandt bier har været et problem i flere år, men man har ikke før vidst, hvorfor store arealer pludselig var tomme for bier. Foto: Kjeld OlesenBiofoto.

Colony Collapse Disorder. En sygdom, der får hele bikolonier til at dratte om og efterlader store arealer renset for bier.

Uden bier er der ingen til at bestøve frugttræer, blomster og andre afgrøder, der i sidste ende giver flere og bedre planter. Selvom bistik er ubehageligt, kan naturen ikke klare sig uden de summende insekter.

Det er alvorligt, hvis vores bier dør. Den bestøvning, de yder, er meget vigtig. I 2011 lavede vi en undersøgelse, som viste, at vi i Danmark tjener mellem 600 millioner og 1 milliard kroner mere om året på grund af biernes arbejde, siger Per Kryger, forsker i bekæmpelse af biers sygdomme ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet til videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: EU i redningsaktion for bier

Massedød blandt bier har været et problem i flere år, men man har ikke før vidst, hvorfor store arealer pludselig var tomme for bier.

Svaret på mysteriet er netop publiceret i tidsskriftet Science, og det er tilsyneladende uskadelige landbrugsgifte, der dræber bierne, skriver videnskab.dk.

Forsøgene med insektgifte, der bliver brugt i Danmark, er lavet af to forskellige forskergrupper fra henholdsvis britiske University og Stirling og franske INRA.

Forskerne fandt ud af, at insektgiften Imidacloprid kan ødelægge bestanden af dronninger i humlebi-kolonier. Dronningerne lægger æggene, så deres død kan i værste fald være humlebiernes endeligt.

Honningbier med mikrochips sat fast på kroppen er blevet overvåget, efter de fik en dosis af pesticidet Thiamethoxam, der på papiret er harmløst. Undersøgelsen viste, at bierne mistede deres stedsans og døde, fordi de ikke kunne finde hjem.

LÆS OGSÅ: Biernes by

Ifølge Per Kryger bekræfter de nye forsøg bi-forskernes mistanke om, hvorfor bier dør på stribe af Colony Collapse Disorder. Sammen med pesticiderne spiller en mide en rolle. Hvis bien er smittet med den ellers harmløse tarmmide Nosema og samtidig er udsat for pesticider, er overlevelseschancerne små.