NA vil stramme regler for trossamfund

De Konservative og Socialdemokraterne hilser debat om trossamfund velkommen

I dag foregår godkendelsen af trossamfund efter en række principper, som er udarbejdet af det Rådgivende Udvalg vedrørende Trossamfund. -
I dag foregår godkendelsen af trossamfund efter en række principper, som er udarbejdet af det Rådgivende Udvalg vedrørende Trossamfund. -. Foto: Arkiv.

Der skal være klarere regler og strammere kontrol med trossamfund. I dag foregår godkendelsen af trossamfund efter en række principper, som er udarbejdet af det Rådgivende Udvalg vedrørende Trossamfund. Men principperne i retningslinjerne trænger til at blive strammet op, mener Ny Alliances formand, Naser Khader, der i dag fremlægger et nyt beslutningsforslag om trossamfund.

Udvalget, der behandler ansøgninger, har selv givet udtryk for, at retningslinjerne bør komme fra politikerne, fordi de skal være klarere. Der skal være klarere retningslinjer for, hvad rettighederne og pligterne skal være for at blive godkendt, siger Naser Khader.

Han pointerer, at det teoretisk kan ske, at Hizb-ut-Tahrir opretter en moské og søger om godkendelse som trossamfund, og at der bør være mulighed for en klar afvisning i retningslinjerne. Desuden er det i en række tilfælde kommet frem, at nogle moskéer eksempelvis ikke vil anerkende begæringer om skilsmisse. Senest i en sag i Slagelse, hvor en imam krævede 200.000 for at give en muslimsk kvinde skilsmissepapirer.

Det handler om, at vi har grupper i samfundet, som har et antidemokratisk grundlag, og der bør Folketinget fastsætte, at de som minimum accepterer retsstaten, hvis de skal være godkendt trossamfund, siger Naser Khader.

Integrationsordfører Henrik Dam Kristensen (S) er enig i, at der er grund til at kigge på reglerne.

Vi har i dag nogle grupperinger i samfundet, som blander religion og politiske motiver sammen. Derfor er det fint, at vi kigger nærmere på dette område, siger han.

Henriette Kjær, De Konservative, mener dog ikke, at der bør laves om på kontrollen, for den bør embedsmænd i Justitsministeriet være gode nok til at håndtere.

Får de underretninger om, at kontrollen ikke er god nok, så bør de gøre noget ved det. Men vi vil gerne være med til at se på, om retningslinjerne kan fornyes og og gøres bedre, end de er i dag.

ejlertsen@kristeligt-dagblad.dk