Prøv avisen

Naser Khader: Her var jeg 11. september 2001

Naser Khader, folketingsmedlem for De Konservative:

Hvor var du 11. september 2001?

- Jeg stod og underviste lærere, socialrådgivere og pædagoger i Interkulturel Kompetence. I pausen tændte jeg for min telefon. Den var proppet med beskeder og ubesvarede opkald. Jeg kan huske, at jeg tænkte, om verden var ved at gå under. Det var beskeder fra venner, familie og journalister. Jeg gik tilbage til klassen og fortalte dem, hvad der var sket. Folk så vantro ud. Vi tændte for radioen for at finde ud af mere. Det var forfærdeligt og chokerende. Så kunne vi ikke arbejde mere, fordi det gjorde så stort et indtryk på os. De efterfølgende seks år havde jeg en aftale med arrangørerne af foredraget, om at holde det samme foredrag på dagen for terrorangrebet for at markere dagen.

Hvad tænkte du, da terrorangrebet indtraf?

- Man kendte ikke rigtig til Osama bin Laden og al-Qaeda i Danmark dengang. De havde godt nok truet med terror i de arabiske medier, men jeg havde ikke troet, de ville gøre det eller lykkes med det. Jeg tror, det var i 1993, hvor de havde forsøgt og fejlet med at sætte en bombe på fundamentet af World Trade Center. Efter terrorangrebet den 11. september skammede jeg mig over at dele tro med sådan nogen.

Hvilken betydning har begivenheden haft for dig?

- Desværre kom den 11. september til at bekræfte nogle af teorierne om civilisationernes sammenstød. Men den bekræftede også, at det største sammenstød er mellem muslimerne selv. Mellem de moderate og de fanatiske. Ikke mellem de muslimske lande og Vesten.

- Indtil det arabiske forår har jeg haft et lidt sort syn på tingene. Men det arabiske forår har faktisk svækket islamisterne. Det kunne man blandt andet se, da Osama bin Laden blev slået ihjel - der var ingen demonstrationer. Men der er stadig fare for verdensfreden. Vi må ikke slappe af. De islamistiske grupper benytter sig i stadigt stigende grad af såkaldte "homegrowns" (muslimer der er født og opvokset i Vesten). Dem skal vi være opmærksomme på.

- Efter terrorangrebet 11. september overvejede jeg flere gange at forlade islam på grund af islamisterne. Nogle gange har jeg følt, at de "hijackede" religionen. Jeg ville ikke være trosfælle med folk, der myrder og slår ihjel og siger Guds navn i samme åndedrag.