Prøv avisen

Nationalbanken: Privatforbruget skal stige

Der bliver taget godt med varer ned fra hylderne i HogM p?? Amagertorv i K?¶benhavn tirsdag d. 23 november 2010 da HogM ??bner for salget af deres designerkolletion fra det franske modehus Lanvin. Kun fire HogM butikker i Danmark s?¶lger det eksklusive t?¶j. ( Foto: Bax Lindhardt 2010)

Nationalbanken forudser, at opsvinget fortsætter. Årsagen er den gode økonomiske udvikling i vores nabolande

Det spæde danske opsving vil fortsætte i de kommende år. Men Danmark står fortsat over for betydelige økonomiske udfordringer.

Det siger Nationalbankdirektør Nils Bernstein i forbindelse med offentliggørelsen af bankens "Kvartalsoversigt, 4. kvartal 2010".

"Vi har hidtil ført en meget ekspansiv finanspolitik, men den skal nu erstattes af stigninger i privatforbruget, erhvervsinvesteringerne og eksporten, hvis det økonomiske opsving skal blive selvbærende," siger nationalbankdirektøren.

I prognosen regner Nationalbanken med, at denne omstilling kan lykkes, blandt andet på baggrund af den gode økonomiske udvikling i Tyskland og Sverige, som vi eksporterer meget til.

Nils Bernstein understreger dog, at statsgældskrisen i Europa fortsat skaber stor usikkerhed om udviklingen i den internationale økonomi.

"Sandsynligheden for, at økonomien skuffer i forhold til forventningerne, er formentlig større end chancen for, at det går bedre," siger han.

Men på langt sigt er udfordringen for den økonomiske politik især i at sikre en holdbar udvikling i de offentlige finanser og at øge vækstpotentialet i dansk økonomi.

Krisen har medført en kraftig stigning i den offentlige gæld. Det forstærker det langsigtede finansieringsproblem, som staten havde allerede inden krisen.

Og derfor vil der være behov for konsolidering af de offentlige finanser i en lang periode fremover.

/ritzau/