Prøv avisen

Naturterapi hjælper skadede veteraner

På Strynø lærer traumeramte krigsveteraner at tackle deres sygdom på landets første bosted kun for veteraner. Foto: Leif Tuxen

Det lindrer symptomer og kan give varige ressourcer, der bringer psykisk skadede soldater videre i livet, når naturen indgår i deres behandling, konkluderer fagfolk. USA har allerede hundredvis af foreninger for veteraner med naturen som omdrejningspunkt

Veteraner, som er belastede af deres oplevelser i krig, får det bedre, når de opholder sig i og arbejder med naturen. Det er erfaringen fra både danske og udenlandske projekter med såkaldt naturbaseret terapi.

Keith Tidball er forsker ved Afdeling for Naturressourcer ved det amerikanske Cornell University og redaktør på antologien ”Greening in the Red Zone” om natur og grønt arbejdes helende kraft, når et liv er vendt på hovedet af krig og katastrofe.

”Mennesker, som deltager i naturbaseret terapi, rapporterer om ekstraordinært høje niveauer af tilfredsstillelse, forbedret sundhed samt reduceret vagtsomhed og andre PTSD-symptomer. Jeg siger ikke, at naturen er en grøn pille, du kan tage, og så har du det bedre, men det sætter tilsyneladende en række mekanismer i gang,” siger han.

Havearbejde, landbrug, vandreture eller at sidde i timer på lur efter en buk i jagttårnet er i den forbindelse alle naturoplevelser.

”Mennesket som art blev født i naturen, og her har vi udviklet os. Med eller uden krig har vi dog gjort vores bedste for at fjerne os fra dette naturlige hjem med teknologi, industri og ved at leve adskilt i samfundet. Mange længes efter samhørighed, og det gælder især dem, som åbenlyst har mistet kontakten til tilværelsen på grund af vold og krig. Det finder de i naturen. Jeg tror, at den her genfundne samhørighed og oplevelsen af at opdage veje tilbage til et tidligere selv er hovedingrediensen i, hvad der er på spil,” siger Keith Tidball.

På militærhospitaler efter Første Verdenskrig arbejdede veteraner med granatchok, forløberen for PTSD-diagnosen, i haver og drivhuse som en del af deres behandling. I dag i USA er der ifølge Keith Tidball ”hundredevis” af organisationer og grupper med det formål at rehabilitere veteraner gennem udeliv.

Men den anekdotiske bevisførelse fra hundrede års erfaringer og nyere resultater fra mindre forskningsprojekter mangler endnu at blive bakket op af solid klinisk forskning i langsigtede studier, siger han.

I Danmark skrev adjunkt ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, Dorthe Varning Poulsen, ph.d. om otte PTSD-ramte veteraners udbytte af naturbaseret terapi i en nordsjællandsk skovhave.

Også hun fandt, at veteranerne oplevede en forbedring af deres tilstand, som for alles vedkommende også kunne konstateres et år efter, at projektet sluttede, blandt andet fordi mændene fandt metoder til at afhjælpe deres symptomer, der også virker, når de kommer hjem.

Det kan for eksempel dæmpe angst at sidde op ad et stort træ, hvor ryggen er dækket og udsynet frit, forklarer Dorthe Varning Poulsen:

”Vi ved også, at monotone bevægelser som at gå eller hugge brænde kan bringe kroppen i en flow-tilstand. Mange mentale tilstande som PTSD eller andre stressrelaterede sygdomme er knyttet til kropslige reaktioner, og når man arbejder med kroppen gennem strukturerede aktiviteter i naturen, falder symptomerne til ro,” siger hun, som nu planlægger et større studie med 40 veteraner i samarbejde med Kolding Kommune.

Ved samme institut har projektleder Niels Overgaard Blok gennemført projektet Veteraner i Det Faggrønne. 12 veteraner boede i 10 uger på uddannelsescentret Skovskolen ved Gribskov i Nordsjælland og fik undervisning i blandt andet skov- og naturpleje. Alle stod uden for arbejdsmarkedet, da projektet begyndte.

Før, under og efter blev effekten kortlagt blandt andet med interview, observationer og logbøger. Ti veteraner gennemførte opholdet, og seks af dem er i arbejde eller under uddannelse i dag, to er i gang med deciderede naturuddannelser, og en anden fik et deltidsjob, selvom han var førtidspensionist.

To andre fik ikke job, men fik styrken til at ændre deres liv på afgørende måder: Den ene kom ud af sin langvarige isolation i et kolonihavehus, den anden indlagde sig selv i erkendelse af, at han havde brug for mere hjælp.

”De brugte opholdet som et afsæt til forandring. Magien er, at veteraner gennem læring og aktiviteter i naturen kan genfinde et selvværd og fælleskab, så de bedre kan bryde med resignationen og accepten af et dårligt liv. De føler igen, de er livskompetente og trives bedre,” siger Niels Blok Overgaard.